Η μνήμη του Οσίου Παισΐου στη Κόνιτσα

13 Ιουλίου 2023

Με τον προσήκοντα σεβασμό και ιδιαίτερη τιμή πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας  οι τριήμερες εκδηλώσεις (10-12 Ιουλίου 2023) προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία, παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κας Μαρίας Κεφάλα.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ιερουργούντων των Μητροπολιτών Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παϊσίου από το Ναό ως την πατρική οικία του Αγίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» με μαέστρο τον Χρήστο Γεωργάνο.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά, παρουσία των Αρχών. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου δεξιώθηκε τους δημότες και τις Αρχές στο δημαρχείο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο τέως Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο Διοικητής της VIII Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παππάς Γεώργιος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Μουσελίμης Βασίλειος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής Διαβιβάσεων του Γ’ Σώματος Στρατού Ταξίαρχος Βαλαλής Κωνσταντίνος, ο Υποδιοικητής της 8ης Μ/Π Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης ΠΖ Γιώτης Βασίλειος, ο Διοικητής του 8ου Λόχου Διαβιβάσεων Σκουλάς Μιχαήλ, ο Διοικητής του 583 Τ.Π. Αντισυνταγματάρχης ΠΖ Χαλάστρας Περικλής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αζέλης Γεώργιος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας Υπαστυνόμος Β’ Παναγιώτης Νάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας Αντιπύραρχος Παύλου Βασίλειος,  οι Αντιπεριφερειάρχες Σιαράβας Κωνσταντίνος, Αγνή Νάκου-Δασούλα, Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Οδυσσέας Πότσης, Βασίλειος Γοργόλης, Γιούλα Μητροκώστα και Χάρης Λαζάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης (νυν Πρόεδρος Κοινότητας Κόνιτσας) ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Σπανός και οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Τσιαλιαμάνης, Χήρας Δημήτριος και Αριστείδης Λαζογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορτσινόγλου Απόστολος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κόνιτσας Βασίλειος Σπανός, Κατερίνα Δημάρατου, Ελένη Νίνου, Γεώργιος Ρόμπολος, Δήμητρα Λάκκα, Μιχαλόπουλος Μιχάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου Βασίλειος Μάτσιας, ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος με ομάδα υποψηφίων της παράταξής του «Ορίζοντες Ηπείρου», υποψήφιοι της παράταξης για την Περιφέρεια Ηπείρου του Αλέξανδρου Καχριμάνη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου»,  εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος πιστών τιμώντας τον Άγιο.

Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συνδημοτών ευχαριστεί τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, στρατιωτικές,  αστυνομικές αρχές και τους πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους το τριήμερο των εκδηλώσεων, καθώς και το προσωπικό του Δήμου για την άψογη συνεργασία και την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων.

Σήμερα, Πέμπτη 13/07/2023 στις 19:30, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με έκθεση ανέκδοτων φωτογραφιών του Αγίου Παϊσίου στο δημαρχείο και ομιλία από τον πατέρα Χρήστο Μήτσιο με θέμα: «Προσωπικές εμπειρίες από τον Άγιο Παΐσιο, το Άγιο Όρος και τον Μητροπολίτη Σεβαστιανό.

hdr