Αββάς Δωρόθεος: «Το είδα με τα μάτιά μου πως η υπακοή και η απαλλαγή από το δικό του θέλημα σώζει κι από θάνατο τον άνθρωπο»!

13 Αυγούστου 2023

Άγιος αββάς Δωρόθεος.

 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Λόγος περί αποταγής (απόσπασμα)

 

30. Σας λέγω και άλλο πράγμα που συνέβηκε επίσης σε παρουσία μου, για να μάθετε ότι κι’ από θάνατο σώζει τον άνθρωπο η υπακοή και η απαλλαγή από το ιδικό του θέλημα.

Κάποτε πού ήμουν στο μοναστήρι του αββά Σερίδου, ήλθε εκεί ένας μαθητής μεγάλου γέροντος από τα μέρη της Ασκάλωνος για υπόθεσι του αββά του.

Είχε δε εντολή από τον γέροντα να επιστρέψη ατό κελλί του το βράδυ.

Αλλ’ όμως γίνεται δυνατή κακοκαιρία και βροχές και βροντές, και ο κοντινός χείμαρρος επλημμύρισε ολόκληρος. Εν τούτοις εκείνος ήθελε να αναχωρήση εξ αιτίας του λόγου του γέροντος.

Εμείς τότε τον παρακαλούσαμε να μείνη, ξέροντας ότι είναι αδύνατο να σωθή από τον
ποταμό. Εκείνος όμως δεν επειθόταν να μείνη.

Λέγομε ύστερα· ας απέλθωμε μαζί του έως τον ποταμό· διότι αν τον ιδή, μόνος του θα γυρίση πίσω.

Απήλθαμε λοιπόν μαζί του και όταν εφθάσαμε στον ποταμό, βγάζει εκείνος τα ενδύματά του και τα δένει στην κεφαλή του και ζώνεται το μαφόριό του* και ρίπτεται στον ποταμό με όλο το φοβερό εκείνο ρεύμα.

Εμείς δε εστεκόμαστε έκπληκτοι και έντρομοι μήπως αποθάνη· εκείνος όμως συνέχισε να κολυμβά και σε λίγο ευρίσκεται στην άλλη όχθη και ντύνεται τα ενδύματά του και από εκεί μας έβαλε μετάνοια και παίρνει άδεια και φεύγει τρέχοντας.

Και εμείναμε θαυμάζοντας και εκπλησσόμενοι για την δύναμι της αρετής, διότι, ενώ εμεις παρατηρούσαμε με φόβο, εκείνος επέρασε χωρίς κίνδυνο για χάρι της υπακοής του.

* Το μαφόριο είναι είδος σαλιού.

 

Από τον τόμο «Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών, Αββά Ησαΐου, αββά Ζωσιμά, αββά Δωροθέου» των εκδόσεων Πατερικαί Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Μετάφραση Παναγιώτης Χρήστου.