Άγιος Δανιήλ Κατουνακιώτης: η νομιμότητα της ασκητική ζωής

7 Σεπτεμβρίου 2023

Από αριστερά: Οι άγιοι Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Δανιήλ Κατουνακιώτης και ο Γέροντας Αρσένιος Σπηλαιώτης.

 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο π. Αρσένιος [Γέροντας Αρσένιος Σπηλαιώτης] έμενε τότε στα βόρεια μεσαία μέρη του Άθωνα. Σκεφτόταν να βρει κατάλληλο μέρος για να ασκήσει την ησυχία, αλλά δεν αποφάσιζε να ξεκινήσει μόνος του.

Όταν άκουσε πως κάποιος νεαρός μοναχός [ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής], ζηλωτής αυτής της ζωής, βρίσκεται στα μέρη της Λαύρας, ξεκίνησε να τον συναντήσει. Έτσι έγινε η συνάντηση αυτή, στην εορτή της Μεταμορφώσεως, στην κορυφή του Άθωνα.

Μίλησαν για λίγο, συμφώνησαν στο πρόγραμμα και αποφάσισαν να αγωνιστούν μαζί. Ξεκίνησαν να συμβουλευτούν τον διακριτικό Γέροντα Δανιήλ στα Κατουνάκια, από
πού και πώς να αρχίσουν τον πνευματικό αγώνα τους χωρίς τον κίνδυνο της πλάνης, αλλά με ευχή των Γερόντων και με βέβαια σκέπη της Χάριτος του Θεού.

Ο πράος και πατρικότατος Γέροντας άκουσε την απόφασή τους και διαπίστωσε την αγαθή πρόθεση και τον ζήλο για τον πνευματικό αγώνα. Δεν τους απέτρεψε από τον καλό τους σκοπό, τους συμβούλεψε όμως επιτακτικά να μην ξεκινήσουν, αν δεν σφραγίσουν το έργο τους με την ευλογία της υπακοής.

Ο συνετός και διακριτικότατος Γέροντας είπε λακωνικά.
«Έχετε Γέροντα; Χωρίς την ευλογία του Γέροντος τίποτε δεν ευδοκιμεί. Χωρίς την σφραγίδα αυτή της πατρικής ευλογίας δεν καρποφορεί κανένα πνευματικό έργο στην μοναχική μας ζωή. Γι’ αυτό επιμένω να περάσετε μέσα από αυτή την νομιμότητα, για να σας συνοδεύει σε όλη την ζωή σας η Χάρις του Θεού. Πηγαίνετε σε κάποιο γεροντάκι, όσο και αν φαίνεται απλό, υποταχθείτε σε αυτό όταν πεθάνει και το κατεβάσετε εσείς στον τάφο, θα πάρετε ως κληρονομιά την ευλογία του Θεού, που θα σας συνοδεύει και θα σας οδηγεί σε κάθε πρόοδο».

Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να μην υπακούσουν.

Ο θείος ζήλος για την ασφαλή οδό και η βαρύτητα της συμβουλής του άγιου Γέροντος τους έκαναν να δεχθούν τον λόγο αυτόν χωρίς κανένα δισταγμό. Καθώς μας έλεγαν αργότερα, δέχθηκαν τον λόγο του Γέροντος ως ρήμα Θεού, ως πραγματική αποκάλυψη.

Ευχαρίστησαν τον Γέροντα Δανιήλ και του υποσχέθηκαν υπακοή. Με την ευχή και την
ευλογία του πολύ γρήγορα ανακάλυψαν στην κοντινή καλύβη του Ευαγγελισμού τους Γέροντες Ιωσήφ και Εφραίμ. Αυτοί ήταν κατά σάρκα αδελφοί από την Αλβανία και βρίσκονταν σε βαθιά γεράματα…

 

Από το βιβλίο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού «Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Βίος – Διδασκαλία», έκδοση Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.