Άγιος Βησσαρίων, Ο προστάτης από την πανώλη

15 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Βησσαρίων Μητροπολίτης Λαρίσης (1489-1540).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν βρήκαν την κάρα του αγίου Βησσαρίωνα Μητροπολίτη Λαρίσης την μετέφεραν στο Μοναστήρι του Δουσίκου το οποίο έκτισε ο ίδιος και την τοποθέτησαν ως θησαυρό ατίμητο και ως το πολυτελέστατο κειμήλιο των κειμηλίων της Μονής!

Και πράγματι η αγία κάρα του αγίου τίμησε, δόξασε, μεγάλυνε και ανέδειξε σε όλο τον κόσμο την ιερά αυτή Μονή!

Ο τάφος του Αγίου έγινε σαν άλλη πηγή Σιλωάμ στην οποία προστρέχουν από παντού ασθενείς λαμβάνοντας την ίαση των νοσημάτων τους, επειδή διάφορα είναι τα χαρίσματα και οι ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, τα οποία μοιράζει στους Αγίους το Άγιος Πνεύμα.

Γι’ αυτό, καθώς λόγου χάρη έδωσε ο Θεός στον Άγιον Αρτέμιο το να γιατρεύει τα ζώα, στον Άγιον Τρύφωνα το να διώχνει τα βλαπτικά ζωύφια από τους κήπους, και σε άλλους Αγίους άλλο, έτσι έδωσε και στον Άγιον Βησσαρίωνα το να διώχνει την πανώλη και διά μέσου της σεβασμίας αυτού και παντίμου κάρας να γίνεται παντού γιατρός ταχύτατος του πάθους τούτου, και μέγας αντιλήπτωρ και βοηθός.

Και αυτό το βλέπομε να γίνεται κάθε μέρα σε πολλούς και διαφόρους τόπους.

Διότι σε όποιο τόπο ενσκήψει η βρωμερά αυτή και θανατηφόρος πληγή, και προσκαλεστεί εκεί με ευλάβεια η θαυματουργός και πάντιμος κάρα του αγίου Βησσαρίωνα, όταν τελέσουν αγιασμό με αυτήν, και παρακαλέσουν όλοι τον Θεό διά του αγίου με θερμή πίστη, με αναστεναγμούς και δάκρυα, παύει αμέσως κάθε καταστροφή από την αρρώστια αυτή!

Και όχι μόνο στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο θαυματουργεί η αγία κάρα και η αγία σιαγόνα του αγίου η οποία προσκαλείται για την ασθένεια αυτή, όπως και γι’ άλλες ακόμη πληγές και νόσους. Αλλά και σε αυτήν την περίφημη Ουγγροβλαχία στην οποία υπάρχει παράδοση ότι την επισκέφτηκε όταν βρισκόταν εν ζωή ο άγιος Βησσαρίωνας.

Όταν επέστρεψε ο άγιος από την Βλαχία  στην επαρχία του και οικοδόμησε την Ιερά Μονή του Δουσίκου εκοιμήθη σε ηληκία 50 ετών. Αυτό το πληροφορήθηκαν και στην Βλαχία και μάλιστα ότι αγίασε και θαυματούργησε.

Για τον λόγο αυτό όταν παρουσιάστηκε θανατικό στην Βλαχία, έστειλαν και πήραν την αγία και θαυματόβρυτο κάρα του Αγίου από το Μοναστήρι, και όταν πλησίασε στην Βλαχία αυτό ήταν αρκετό για να σταματήσει η πανώλης!

Για τον λόγο αυτό έδειξαν μεγάλο σεβασμό και τιμή οι Βλάχοι στην θαυματόβρυτο κάρα του αγίου Βησσαρίωνα.

Η μνήμη του αγίου τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας».