Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις, Ένα θαύμα με μεγάλη δόση αστείου και η απιστία και ο υπερθαυμασμός του αγά του τόπου!

20 Οκτωβρίου 2023

Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένα μεγάλο θαύμα της αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος το οποίο περιέχει και μεγάλη δόση αστείου είναι το εξής:
Κάποτε, εκτός από τους λοιπούς ασθενείς που κατέφυγαν στον Ιερό Ναό της αγίας στον οποίο είναι ο τάφος της πήγαν και ένας τυφλός, ένας χωλός (κουτσός) και μια γυναίκα άλαλη (που δεν μιλούσε).

Κατά την διάρκεια της νύκτας είδε στον ύπνο της η άλαλη γυναίκα, ότι την καταδίωκε ο χωλός και εκείνη φοβήθηκε και άρχισε να φωνάζει. Ο χωλός εν τω μεταξύ τρόμαξε και εξεπλάγη από τις φωνές της και έτσι άρχισε να τρέχει. Την ίδια στιγμή ο τυφλός ανέβλεψε και κοιτούσε προς το μέρος εκείνο και ρωτούσε να μάθει τι ακριβώς συνέβη σ’ αυτούς…

Όλα αυτά τα είδαν και οι τρεις τους σε όραμα συγχρόνως και έτσι ξύπνησαν, και πράγματι, η άλαλη μιλούσε, πλέον, πολύ καλά, ο χωλός περπατούσε κανονικά και ελεύθερα, ενώ ο τυφλός έβλεπε πεντακάθαρα!

Αυτά τα διηγήθηκαν οι ίδιοι σε όλους τους άλλους που διανυκτέρευαν μαζί τους στον ναό και ήταν, μάλιστα, πάμπολλοι και οι οποίοι εξεπλάγησαν από το παράδοξο και αστείο έκτακτο θαυματουργικό γεγονός!

Πράγμα που, βεβαίως, φανέρωνε και την παρρησία της αγίας Ματρώνας που είχε προς τον Θεό!

Αργότερα το θαύμα αυτό διαδόθηκε και σε όλη την πόλη και σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της πήγαν στον ναό για να δουν από κοντά και να μάθουν το τι ακριβώς συνέβη από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του γεγονότος αυτού.

Έτσι όλοι έμαθαν και πίστεψαν για αυτό που συνέβη το βράδυ εκείνο στον ναό της αγίας!

Αντίθετα ο αγάς του τόπου δεν πίστεψε όσα του μετέφεραν και γι’ αυτό ζήτησε και έφεραν μπροστά του τον χωλό, την άλαλη και τον τυφλό και αφού ερεύνησε και τους είδε θεραπευμένους και ο ίδιος «υπερθαύμασε και αυτός» με όλους τους άλλους.

Πάντως, η αγία Ματρώνα δεν θαυματουργεί μόνον σε όσους καταφεύγουν με πίστη στον ναό της, αλλά και σε όσους την επικαλούνται από μακριά, αφού η αγία σπεύδει, αμέσως, να βοηθήσει σε κάθε κίνδυνο και ως άμισθος ιατρός να θεραπεύσει κάθε ασθένεια, καθώς και να μας αξιώσει της βασιλείας των Ουρανών.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Οκτώβριος, τόμος 10ος.