Καλό Πάσχα του φθινοπώρου και της ανάστασης της Θεσσαλονίκης!

23 Οκτωβρίου 2023

Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης Μεγαλομάρτυρας, άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης.

Δεν χρειάζεται να μπει ο Οκτώβριος για να ευωδιάσουν τα μύρα της μεγάλης γιορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου. Είναι γνωστό πως πιο παλιά οι Θεσσαλονικείς από τις 14 Σεπτεμβρίου, με την γιορτή του Σταυρού δηλαδή, άρχιζαν σαρανταήμερη νηστεία αφιερωμένη στο Πάσχα του πολιούχου τους.

Και, βεβαίως, εκτός από την σαρακοστή που προμηνύει Πάσχα, η γιορτή του Αγίου Δημητρίου «διέθετε» και Μεγάλη Εβδομάδα η οποία ετελείτο με ανάλογες ακολουθίες, όπως η Μεγάλη Εβδομάδα που προηγείται της Αναστάσεως.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο πως τα τελευταία χρόνια «επανήλθε» στην πόλη και στον προσκυνηματικό ναό του πολιούχου η τέλεση των ακολουθιών αυτών!

Έτσι, ο Μεγαλομάρτυς Δημήτριος μάς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο Πάσχα!

Το Πάσχα του φθινοπώρου!

Μια τιμή που όπως γνωρίζουμε δεν έχει κανένας άλλος άγιος στις διαστάσεις αυτές!

Μια άλλη παράμετρος της γιορτής αυτής ήταν ο συνδυασμός της με μια μεγάλη διεθνή εμποροπανήγυρη η οποία συγκέντρωνε κόσμο, προσκυνητές και εμπόρους, ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα άκρα της Ευρώπης.

Τα γνωστά μας Δημήτρια!

Και, βεβαίως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι λοιπές πνευματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια της μεγάλης αυτής εορτής που κρατούσε μέρες κατά τις οποίες εκφωνούνταν λόγοι και εγκώμια στον Άγιο Δημήτριο.

Ευρύτερη εκκλησιαστική εορταστική διάσταση προσέλαβε η γιορτή του πολιούχου της πόλης με τον συνεορτασμό της με την Υπεραγία Θεοτόκο και έτσι η πόλη του φιλόπολη Αγίου Δημητρίου γίνεται και Παναγιοφρούρητη, αφού η Παναγία μοιάζει να είναι «υποχρεωμένη» στους Θεσσαλονικείς από την τιμή που της περιποιούν πλάι στον άγιο τους!

Ο συνεορτασμός αυτός και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ με την «επίσκεψη» θαυματουργικών ιερών εικόνων της Παναγίας στην Θεσσαλονίκη οι οποίες τίθεται σε προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, μαζί με τα χαριτόβρυτα άγια λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Η Θεσσαλονίκη έμεινε σκλαβωμένη στους Τούρκους από το 1430 μέχρι το 1912. Παραμονές της γιορτής του Μυροβλύτη το 1912 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν έξω από την πόλη. Οι Θεσσαλονικείς άρχισαν τότε τις ετοιμασίες της επ-Ανάστασης!

Η Θεσσαλονίκη είχε ουσιαστικά ήδη κατακτηθεί, αλλά ο τούρκος διοικητής της κωλυσιεργούσε να υπογράψει την παράδοσή της! Οι Έλληνες, όμως, κάτοικοι της πόλης ξεκίνησαν τον εορτασμό της Ανάστασής τους!

Το Χριστός Ανέστη ήταν στα χείλη όλων των Ελλήνων και των λοιπών χριστιανών κατοίκων της πόλης και έτσι υποδέχτηκαν τον τροπαιοφόρο ελληνικό στρατό με το «Χριστός Ανέστη»!

Η τυπική παράδοση της πόλης στους Έλληνες υπογράφτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Οκτωβρίου, αλλά ήδη ο ελληνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης ένιωθε τελείως ελεύθερος και ετοίμαζε τον σημαιοστολισμό της πόλης με την γαλανόλευκη.

Άλλωστε, εκείνη την χρονιά ο ορθόδοξος κόσμος γιόρτασε Κύριο Πάσχα! Δηλαδή συνέπεσαν μαζί η γιορτή του Ευαγγελισμού και του Πάσχα!

Και όπως θα θυμάστε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει πως το ποθούμενο θα έλθει όταν έλθουν δυο πασχαλιές μαζί! Και έτσι έγινε!

Καλό φθινοπωρινό Πάσχα!

 

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης: https://agiatheodora.gr/kalo-pasxa-tou-fthinoporou-kai-tis-anastasis-tis-polis/?fbclid=IwAR3JL8_PljOQ5KZSqNfLGSRQvtUOSnEWobDp65xgRoHDVSO-WlatT5Z0kqw

Σχετικά άρθρα Άγιος Δημήτριος Μυροβλήτης
«Ευφραίνου εν Κυρίω, πόλις Θεσσαλονίκη» 26 Οκτωβρίου 2014 Ο μεγάλος ποιητής της Εκκλησίας μας, ο προφήτης Δαβίδ, σ' ένα λυρικώτατον ψαλμό του έχει ονομάσει μύρο τον εν πνεύματι σύνδεσμο των αδελφών μας, πού έχουν, κάτω απ' την αγιασμένη σκέπη της Εκκλησίας, κοινούς τους πόθους, τις λαχτάρες, τον πόλεμο με τον δαίμονα τον πολυκέφαλο, τους ακατάπαυστους αγώνες για την προσέγγιση της αγιότητος, για την ένωση...
Ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος 24 Οκτωβρίου 2011 Στην παραδοσιακή αγιολογική φιλολογία, τη σχετική με το μεγαλομάρτυρα και πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο (μαρτύρια, θαύματα, ύμνοι), ανήκουν και οι εγκωμιαστικοί λόγοι κάθε εποχής. Στον αγιόδωρο ναό του, που η ιστορία του, σύμφωνα και με την αρχαιολογική σκαπάνη, αρχίζει από την πρώιμη κωνστάντεια εποχή και κατόπιν στον πρώτο ναό του αγίο...
Το Εγκώμιο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη 24 Οκτωβρίου 2011 «Εμοί δε λίαν ετιμήθησαν οι φίλοι σου ο Θεός, λίαν εκραταιώθησαν αι αρχαί αυτών».   Με αυτόν τον στίχον του Δαβίδ αρχίζει ο Εν Αγίοις Πατήρ ημών Γρηγόριος ο Παλαμάς το εγκώμιο του στον Μυροβλύτη άγιο, που σαν Μεγαλομάρτυς ανήκει και αυτός στις «αρχές», δηλαδή στην ηγεσία των Άγιων και Φίλων του Θεού. «Εγώ με πολλή τιμή περιβάλλω τους φίλους σο...
Μύρο και αίμα 24 Οκτωβρίου 2011 Ο άγιος Δημήτριος, ένας άγιος που έχει τη χάρη του μαρτυρίου και τη δόξα της αγνότητας δεν μπορεί παρά ιδιαίτερα να μας συγκινεί. Με τη νιότη του αγγίζει τα νιάτα. Με τη ζωή του χαράζει δρόμους ζωής. Με την πίστη του εμπνέει τους πιστούς. Με το μαρτύριό του ανοίγει σ’ όλους έναν καινούργιο ορίζοντα, όπου το φως της αιωνιότητας αποκαλύπτει την π...