«Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

4 Οκτωβρίου 2023

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν οδοιπορικό περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων στην Κωνσταντινούπολη από 9 έως και 12 Νοεμβρίου 2023, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού (5η Οκτωβρίου), σε συνέχεια της περσινής δράσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν αφιερωμένη στον «Δάσκαλο, τον σιωπηλό εργάτη της παιδείας» και στο πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης με θέμα: «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», το οποίο συστάθηκε από κοινού από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο οδοιπορικό καλούνται να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο, αλλά και εκπαιδευτικοί που εκπονούν προγράμματα καινοτόμων δράσεων. Το οδοιπορικό αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και τα σχολεία της ομογένειας, σκοπός εν γένει του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης.

Κεντρική εκπαιδευτική δράση του οδοιπορικού αποτελεί η επιμορφωτική επιστημονική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία θα λάβει χώρα στις 10 Νοεμβρίου 2023 στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που κουβαλά μία πολύτιμη ιστορία προσφοράς αιώνων στο Ελληνορθόδοξο γένος.

Το θέμα της επιστημονικής Ημερίδας είναι: «Περιβαλλοντική Κρίση και Ηθική» και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η θεματική ενότητα της Ημερίδας επιλέχθηκε στην κατεύθυνση της ενασχόλησης με ένα επίκαιρο και κρίσιμο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, τη σύνδεση της περιβαλλοντικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής με την ηθική του σύγχρονου ανθρώπου και τον ρόλο της στις ανθρώπινες σχέσεις και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τετραημέρου θα εμπλουτιστεί με επισκέψεις σε μνημεία πολιτισμού, ιστορίας και γραμμάτων, ταυτισμένα με τη Βυζαντινή ιστορία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.