Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης

9 Νοεμβρίου 2023

Ανήμερα της εορτής του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Πανταπόλεως του Θαυματουργού, 9 Νοεμβρίου του 2023, εξεδήμησε προς τις Ουράνιες Μονές ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης.

Ο Εκλιπών υπήρξε φίλος και συνεργάτης της Πεμπτουσίας, όπου φιλοξενήθηκαν κείμενα, συνεντεύξεις και ειηγήσεις του.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1944, ήταν νυμφευμένος και πατέρας 4 τέκνων. Σπούδασε Ιατρική (Νευρολογία, Ψυχιατρική, Νευροπαθολογία, Ηλεκτρονικόν Μικροσκόπιον) και Θεολογία και έλαβε πολλές υποτροφίες για το εξωτερικό.

Διακρίθηκε ως Καθηγητής Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και ω επισκέπτης και κατ’ ανάθεσιν καθηγητής σε πολλά Ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη της λεπτής υφής των παρεγκεφαλιδικών νοσημάτων, των εκφυλιστικών παθήσεων του Νευρικού Συστήματος, με την μελέτη της συναπτογενέσεως και της μυελινογενέσεως επί ιστοκαλλιεργειών και με την αιτιοπαθογένεια της νόσου του Alzheimer.

Υπήρξε γνώστης πολλών ξένων γλωσσών.

Συμμετείχε και σε σημαντικές δράσεις της Ορθοδόξου Ιεραποστολή στην Αφρική.

Ο Οικoυμεvικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθoλoμαίo του απένειμε τo oφφίκιov τoυ Άρχovτoς Ακτoυαρίoυ (30.1.2003). Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από τις εν Ελλάδι Μητροπόλεις όπω και τον Χρυσούν Σταυρό τoυ Αγίoυ Γεωργίoυ υπό της Iεράς Κoιvότητoς τoυ Αγίoυ Όρoυς.

Υπήρξε συγγραφέας πλειάδος επιστημονικών βιβλίων και άρθρων τόσο στην ιατρική όσο και στην Θεολογία.

Μεγάλη αγάπη επέδειξε στην ποίηση, την ζωγραφική και την μουσική.

Αιωνία αυτού η μνήμη!