Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Υπόμεινον το άτομον αυτό, που σε λυπεί και σου προκαλεί σκάνδαλα, υπόμενέ το μετά χαράς· προσεύχου δι’ αυτόν κάθε ημέρα!

11 Νοεμβρίου 2023

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης και Αριζονίτης (1928-2019)

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

11η. Υπόμεινον το άτομον αυτό, που σε λυπεί και σου προκαλεί σκάνδαλα, υπόμενέ το μετά χαράς· προσεύχου δι’ αυτόν κάθε ημέραν· προσπάθησε πάντοτε να του κάνης καλόν, να τον επαινής· να του ομιλής με Αγάπην, και ο Θεός θα κάνη το θαύμα Του και θα διορθωθη· και θα δοξασθή ο Χριστός μας και θα σκάση ο διάβολος, που δημιουργεί όλα τα σκάνδαλα.

Βίαζε τον εαυτόν σου να κόψης ιδίως το ψεύδος και την κατάκρισιν.

Ο κανόνας σου είναι να τραβάς ένα κομβοσχοίνι την ημέραν διά το άτομον αυτό που σε μισεί, ίνα τον φωτίση ο Θεός εις την μετάνοιαν και επί ένα μήνα να κάνης από 10 μετάνοιες.

Εάν κάνη εναντίον σου κάτι το άτομον αυτό εσύ παράβλεψε, κάνε υπομονήν· αδικήθητι και μην αδικήσης· ραπίσθητι και μη ραπίσης· κατακρίθητι και μη κατακρίνης· και όταν ταύτα ποιήσης, ο Υιός του Θεού θα ενοικήση εν τη ψυχή σου συν Πατρί και Αγίω Πνεύματι.

Αγωνίζου τον καλό αγώνα· παράβλεπε τας πράξεις του προσώπου αυτού, καθώς ο Χριστός μας έχει παραβλέψει τα αμαρτήματά σου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Γέροντος Εφραίμ Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Φιλοθέου «Πατρικαί νουθεσίαι» των εκδόσεων της Ιεράς Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους.