Η φιλανθρωπία ως βασικό γνώρισμα στην προετοιμασία μας για τα Χριστούγεννα

27 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί Αναγνώστες είναι γνωστό ότι από τις 15 Νοεμβρίου κάθε χρόνο ξεκινά η σαρανταήμερος νηστεία για την προετοιμασία μας για τη μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων! Η νηστεία είναι σημαντική και γενικότερα η εγκράτεια αλλά δεν αρκεί από μόνη της! Για να είναι ολοκληρωμένη η πνευματική προσπάθεια και η προετοιμασία, οφείλεται να συνδυάζεται με την έμπρακτη φιλανθρωπία προς τους άλλους αδελφούς μας, ιδιαιτέρως αυτούς που έχουν ανάγκη! Αυτό είναι άλλωστε το νόημα να χαλάμε λιγότερα χρήματα για αγαθά για τροφή και ένδυση για να τα δίνουμε φιλανθρωπία. Το πως και το γιατί, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στις παρακάτω γραμμές αυτού του άρθρου!

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που αναδεικνύει έμπρακτα το πνεύμα της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος από αγάπη και φιλανθρωπία για να σώσει το πλάσμα του τον άνθρωπο! Επομένως όλοι είμαστε ευεργετημένοι από τον Κύριο Ιησού Χριστό και οφείλουμε και εμείς ποικιλοτρόπως να ευεργετούμε την εικόνα Του τον κάθε συνάνθρωπο! Το ευχάριστο είναι ότι αυτό το βλέπει κανείς όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο κόσμο και σε συλλόγους που κινητοποιούνται ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο Καθώς η Εκκλησία εορτάζει τη γέννηση του Χριστού, πολλοί θυμούνται τον πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: την αγάπη και τη φροντίδα για τους άλλους. Είναι η περίοδος της τελέσεως του Ιερού σαρανταλείτουργου με τη μνημόνευση των ονομάτων, αλλά παράλληλα οι πιστοί είναι πιο πρόθυμοι να επικεντρωθούν στη βοήθεια προς τους λιγότερο οικονομικά ευνοημένους και περιθωριοποιημένους .

Η φιλανθρωπία γενικότερα, αλλά ειδικότερα στην περίοδο των Χριστουγέννων αποτελεί έναν ουσιαστικότερο τρόπο να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη προς το Θεό προσφέροντας τη γενναιοδωρία σε υλικά και πνευματικά αγαθά προς τους συνανθρώπους μας. Πάντα υπάρχουν ανάγκες, αλλά ιδιαίτερα στις Εορτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναξιοπαθούντες γίνονται πιο επιτακτικές.

Ένα από τα θετικά της άσκησης της αρετής της φιλανθρωπίας είναι η αίσθηση της εκκλησιαστικής κοινότητας και αυτό το καλό νοιάξιμο για τους άλλους και τις ανάγκες τους. Συχνά, άνθρωποι που ευεργετούν συνειδητοποιούν ότι όταν δίνουν γεμίζει η καρδιά, ενώ όταν κρατούν και δεν μοιράζονται γεμίζουν μόνο τα χέρια και οι τσέπες! Αυτό το γέμισμα της καρδιάς αλλά και το χαμόγελο των ανθρώπων που σε κοιτούν με ευγνωμοσύνη δεν συγκρίνεται με τίποτα πραγματικά!

Είναι ενθαρρυντικό λοιπόν ότι πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί ενισχύονται με εθελοντές και δωρεές και οι άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που στοχεύουν στη συγκέντρωση πόρων για οικογένειες που έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο αυτές τις ημέρες. Όμως η διανομή τροφίμων και ρούχων σε άπορους έως την παροχή παιχνιδιών και δώρων για παιδιά, η αγάπη εκφράζεται με πράξεις, καθιστώντας την φιλανθρωπία θεμέλιο της εορταστικής περιόδου ιδιαίτερα στις Ενορίες και στις Μητροπόλεις, αλλά υπάρχει ανάγκη και τις άλλες ημέρες όχι μόνο στις γιορτές και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ!

Κλείνοντας το άρθρο μας, οφείλουμε να ασκηθούμε με την εγκράτεια, την νηστεία και την φιλανθρωπία σε συνδυασμό με την συχνή μυστηριακή ζωή ώστε τα Χριστούγεννα όντως να είναι έτσι στην ουσία, κάνοντας χώρο να γεννηθεί ο Κύριος στη καρδιά μας! ΑΜΗΝ!

axrhstou.blogspot.com