Μεγαλομάρτυρας άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης: Όταν ο νους μου ήταν προσηλωμένος όλος στον Δεσπότη μου Ιησού Χριστό μού ελάφρωνε τους πόνους και δεν αισθανόμουν τίποτε!

27 Νοεμβρίου 2023

Μεγαλομάρτυρας άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν οι βασανιστές και δήμιοι του αγίου Ιακώβου του Πέρση που του έκοβαν ένα ένα τα μέλη του έκοψαν και τους δύο μηρούς ο μεγαλομάρτυρας πόνεσε πάρα πολύ και φώναξε: «Χριστέ, βοήθει μοι».

Τότε οι δήμιοι του είπαν:
«Δεν σου το είπαμε, ότι θα υποστείς φοβερά βασανιστήρια και πόνους και δεν το πίστευες; Τώρα, πες στον Θεό σου να σε λυτρώσει από τα βάσανα και τις τιμωρίες αυτές».

Ο άγιος Ιάκωβος, όμως, τους απάντησε:
«Δεν ζητώ από τον Χριστόν μου να με λυτρώσει από τα βασανιστήρια, αλλά να με ενδυναμώσει μέχρι τέλους, για να λάβω τον στέφανον, ω ανόητοι!

Για να φανεί ότι έχω σάρκα, γι’ αυτό τώρα προς ώρας πόνεσα!

Αλλά προηγουμένως όταν ο νους μου ήταν προσηλωμένος όλος στον Δεσπότη μου Ιησού Χριστό μού ελάφρωνε τους πόνους και δεν αισθανόμουν τίποτε.

Και καθώς το αμόνι όταν σφυροκοπάται δεν αισθάνεται πόνο, έτσι και εγώ κατακοπτόμενος δεν πόνεσα!

Γι’ αυτό ευχαριστώ τον Θεό μου και σας παρακαλώ να μη με λυπάστε!

Διαλύστε μου αυτόν τον παλαιόν οίκον της σάρκας, για να μου ανακαινιστεί άλλος ωραιότερος και πιο χαρούμενος.

Και επειδή τους κλάδους του σώματος μου τους έχετε ήδη θερίσει, μη κάθεστε αργοί, αλλά κόψετε και το δένδρο, για να αξιωθώ και της ουρανίου μακαριότητας!

Διότι καθώς ποθεί η έλαφος να φθάση στις πηγές των υδάτων, έτσι και εγώ διψώ και ποθώ τον θάνατον, για να απολαύσω τον Κτίστη μου».

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Νοέμβριος, τόμος 11ος.