Άγιος Διονύσιος ο εν Ζακύνθω, Η θεραπεία της συγγενούς του και η αποκοπή του δακτύλου του από το ιερό του σκήνωμα

17 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Διονύσιος ο εν Ζακύνθω.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Μια αρχόντισσα στην Ζάκυνθο συγγενής του αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω η οποία ονομαζόταν Αγγέλα έπαθε αποπληξία και για τον λόγο αυτό έμεινε από την μια μεριά του σώματός παράλυτη, αλλά και βουβή, χωρίς να μπορεί να μιλήσει.

Παρ’ όλο που την εξέτασαν πολλοί έμπειροι γιατροί αυτοί δεν κατάφεραν να την βοηθήσουν και μάλλον χειροτέρεψε η κατάσταση της.

Εν τω μεταξύ, όμως, θυμήθηκαν ότι στο Μοναστήρι του αγίου στην Μονή Στροφάδων εκτός από το άγιο σκήνωμα του Αγίου το οποίο διατηρείτο άφθαρτο υπήρχε και το μικρό του δάχτυλό του ποδιού ξεχωριστά και το οποίο παρακάλεσαν να το φέρουν για την άρρωστη. Πράγμα που έγινε…

Μόλις, λοιπόν, ο ιερέας ακούμπησε σταυροειδώς τα μέλη της που υπέφεραν, αμέσως υποχώρησε η αφασία και τα ακίνητα μέλη άρχισαν να κινούνται και έτσι η ασθενής έγινε καλά όπως και πριν.

Η ιστορία της αποκοπής του δακτύλου του αγίου έχει ως εξής:

Κάποιος χριστιανός ο οποίος πήγε για να προσκυνήσει το ιερό σκήνωμα του αγίου Διονυσίου, έκοψε κρυφά το δάκτυλο, χάριν δήθεν ευλαβείας, για να το πάρει μαζί του.

Ο άγιος όμως στην συνέχεια δεν τον άφηνε να βγει από τον νάρθηκα του ναού και γι’ αυτό αναγκάστηκε να πει στους πατέρες της μονής τι ακριβώς του συνέβαινε.

Όταν λοιπόν παρέδωσε τον δάκτυλο μπόρεσε να βγει ο ίδιος ελεύθερα από τον ναό.

Ο άγιος Διονύσιος εορτάζει στις 17 Δεκεμβρίου.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Δεκέμβριος, τόμος 12ος.