Άγιος Σάββας, Το τερατούργημα το οποίο τρόμαξε ανθρώπους και δαίμονες!

5 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο άγιος Σάββας ήταν φίλος με τον Μοναχό Άνθο με τον οποίο πήγαν μαζί στην έρημο για να ασκητέψουν μετά την κοίμηση του Μεγάλου Ευθυμίου.

Μετά από λίγες μέρες πέρασαν από το κελλί στο οποίο βρίσκονταν κάποιοι δύστροποι και κακόγνωμοι βάρβαροι οι οποίοι σκέφτηκαν να σκοτώσουν τους δύο ασκητές.

Για να βρουν πρόφαση να τους σκοτώσουν έστειλαν έναν από αυτούς σε άλλους ασκητές για να διαμαρτυρηθεί, γιατί, τάχα, ο άγιος Σάββας και ο Μοναχός Άνθος τους αδίκησαν σε μια υπόθεση και έτσι ζημιώθηκαν.

Ο σκοπός τους ήταν να εξοργίσουν το άγιον Σάββα και να πει βαριά λόγια εναντίον τους και έτσι να βρουν αφορμή για να τους σκοτώσουν.

Ένας από τους βαρβάρους, λοιπόν, πλησίασε τους ασκητές οι οποίοι αντιλήφθηκαν αμέσως τον κίνδυνο που προδιαγραφόταν μπροστά τους και άρχισαν να εξοπλίζονται και οι ίδιοι με την προσευχή, λέγοντας προς τον Κύριο: «Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου Θεού ημών μεγαλυνθησόμεθα» (Ψαλμ. ιθ’ 8) και τα υπόλοιπα που γράφει ο ψαλμός.

Αυτά ευχήθηκαν οι πατέρες και αμέσως σχίστηκε η γη και κατάπιε αυτόν ο οποίος πήγε για να τους εκφράσει την δυσφορία τους για τους δύο ασκητές!

Βλέποντας οι λοιποί βάρβαροι το φοβερό αυτό τερατούργημα που συνέβη μπροστά στα μάτια τους, έφυγαν συγκλονισμένοι και κατατρομαγμένοι!

Και από τότε ούτε οι ίδιοι ούτε κάποιοι άλλοι κακοποιοί τόλμησαν να κάνουν κάτι εναντίον τους. Και μάλιστα ούτε και οι ίδιοι οι δαίμονες δεν τόλμησαν να τους πειράξουν!

Για τον λόγο ο άγιος Σάββας κατοικούσε στην έρημο χωρίς να φοβάται. Και επειδή μέσω του Μοναχού Άνθου έγινε φίλος με τον άγιο Θεοδόσιο έκτισε εκεί μεγάλο και περικαλλές Μοναστήρι, Λαύρα!

Η μνήμη του τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», Μήνας Δεκέμβριος, τόμος 11ος.