Αργολίδος Νεκτάριος: «Παρόλη αυτή την αλλοίωση, στην γιορτή των Χριστουγέννων δεσπόζει πάντοτε το μοναδικό γεγονός: Ο ερχομός του Εμμανουήλ»

19 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητοί αδελφοί,

«Μεθ’ ημών ο Θεός!» (Ματθ. 1, 23). Μαζί μας ο Θεός, ανάμεσά μας και πάλι ο Θεός, όπως τότε στον Παράδεισο, που οι πρωτόπλαστοι, η πρώτη ανθρωπότητα, κοινωνούσαν μαζί του την πληρότητα της Αγάπης Του, ενδεδυμένοι από το Θείο Φως και θωρακισμένοι από την Θεία Χάρη.

Αρνήθηκε ο άνθρωπος τον Δημιουργό του και διέκοψε την κοινωνία μαζί Του. Προτίμησε την ανυπακοή, το ίδιον θέλημα και κατέκτησε την ασθένεια, την καταστροφή και τον θάνατο. Χωρίς την κοινωνία με τον Θεό, ο άνθρωπος έγινε ευάλωτος και έμεινε γυμνός και κενός να παλεύει με το εγώ του, πλάθοντας ψεύτικους θεούς ή και πιστεύοντας ότι μπορεί να γίνει και «θεός».

«Υπήρξαν πολλοί άθεοι μέσα στους αιώνες, που υποστήριξαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ανεξάρτητος από τον Θεό. Αλλά η αίρεση ποτέ δεν είναι τολμηρή όσο η αλήθεια. Και κανένας ποτέ αιρετικός δεν έφτασε στην τόλμη των Ορθοδόξων Πατέρων, οι οποίοι… τονίζουν ότι με τη Χάρη του Θεού ο άνθρωπος όχι απλώς μπορεί να γίνει Θεός, αλλά και να γεννήσει μέσα στην ιστορία τον Θεό», σημειώνει ο Παναγιώτης Νέλλας.

«Και ο Λόγος σαρξ εγένετο…», αναγγέλλει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης (1,14) . Είναι το πλέον χαρμόσυνο άγγελμα που θα μπορούσε να δώσει ο Θεός στον άνθρωπο. Υιός και Λόγος παρουσιάζεται στην ανθρώπινη ιστορία ως Θεάνθρωπος. Με την παρουσία Του αναδημιουργεί το κόσμο, επαναφέρει την αρχική αρμονία ανάμεσα σε άνθρωπο και κτίση, επαναφέρει τον άνθρωπο προς το χαμένο αρχέτυπο, τον Δημιουργό Του.

Αγαπητοί αδελφοί,

Η γιορτή έφτασε! Θ’ αφήσουμε τα παράταιρα επιχρίσματα, τα ποικίλα στολίδια, τα εντυπωσιακά περιτυλίγματα, τον εκκωφαντικό θόρυβο και τα άσχετα στοιχεία που έχουν διεισδύσει με κύριο σκοπό το κέρδος και τη ματαιοδοξία, ν’ αλλοιώσουν το αληθινό νόημα της εορτής;

Παρόλη αυτή την αλλοίωση, στην γιορτή των Χριστουγέννων δεσπόζει πάντοτε το μοναδικό γεγονός: Ο ερχομός του Εμμανουήλ, «… ο εστίν μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θέός.» (Ματθ. 1, 23).

Δεν έρχεται σαν επισκέπτης, να μας χαιρετίσει ευγενικά και κατόπιν αθόρυβα να φύγει. Έρχεται για να μείνει μαζί μας.

Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα των Χριστουγέννων καθαρό σαν διαμάντι, χωρίς ανούσια στολίδια και χρυσόσκονη, αναγγέλει η Εκκλησία. Όχι σαν απλή ανάμνηση ενός αξιαγάπητου βρέφους, αλλά ως καθοριστικό μήνυμα ελπίδας, ως εγγύηση του γεγονότος, ότι δεν είμαστε μόνοι στην προσωπική και παγκόσμια περιπέτειά μας.

Ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα!

Και η νέα χρονιά πλημμυρισμένη από την παρουσία του Εμμανουήλ στη ζωή μας. Με την αγάπη Του.