Γέροντας Αμβρόσιος (Λάζαρης), «Κάτι δυνατό» με τον Γέροντα!

4 Δεκεμβρίου 2023

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (1912-2006).

 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Κάποτε ζήτησε ένα πνευματικό παιδί του Πατέρα Αμβρόσιου από τη Γερόντισσα Παρθενία [Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγία η Γαυριωτίσσα της οποία πνευματικός ήταν ο Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης] να του αποκαλύψει «κάτι δυνατό» με τον Γέροντα.

Εκείνη δεν του χάλασε το χατίρι και του είπε τα έξης:
– Μια φορά, που ήμασταν στο Μοναστήρι, ακούσαμε να χτυπούν δυνατά την κεντρική πόρτα. Ήταν τρεις με τέσσερις η ώρα τα ξημερώματα. Ανησυχήσαμε, φοβηθήκαμε κιόλας, αλλά μας είπε ο Γέροντας και ανοίξαμε.

Είδαμε ένα νέο παλικάρι, περίπου είκοσι με είκοσι πέντε ετών, στο κρεβάτι παράλυτο. Το συνόδευαν ο πατέρας του η μητέρα του, ο θείος του και κάποιος ακόμη.

«Ήρθαμε», είπαν, «να σας παρακαλέσουμε να κάνετε προσευχή για εμάς γιατί πιστεύουμε ότι ο Θεός θα βοηθήσει το παιδί μας».

Άνοιξε ο Γέροντας την εκκλησία, μπήκανε μέσα.

Έπειτα από κάποια ώρα, είδα τον νέο να σηκώνεται, να παίρνει το κρεβάτι του και να περπατά – όπως διαβάζουμε στην Αγία Γραφή το περιστατικό με τον παραλυτικό, που έκανε καλά ο Κύριος.

Έπειτα προσκύνησαν την Παναγία ευχαριστώντας Την μπροστά στη θαυματουργική εικόνα Της, ευχαρίστησαν και τον Γέροντα, πήραν την ευχή του και έφυγαν.

Ο Γέροντας Αμβρόσιος κοιμήθηκε στις 2 Νοεμβρίου.

 

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.