Το θαύμα του Χριστού σε μια γυναίκα με πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, που όμως έγινε σε λάθος ημέρα

9 Δεκεμβρίου 2023

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 το ευαγγέλιο που θα διαβαστεί, μιλάει για ένα θαύμα του Χριστού στη συγκύπτουσα γυναίκα (δηλαδή που δεν μπορούσε να έχει όλο το σώμα της όρθιο, με το μισό του μέρος να είναι κυρτωμένο). Η περικοπή αυτή υπάρχει μέσα στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, στο κεφάλαιο ιγ’ και στίχους 10-17.

Ο Χριστός δίδασκε σε μία συναγωγή κάποιο Σάββατο. Εκεί βρισκόταν και μία γυναίκα που είχε πάθηση στην σπονδυλική στήλη και ήταν μόνιμα διπλωμένη στα δύο χωρίς να μπορεί να σηκωθεί, αλλά με το επάνω μέρος του κορμού της γερμένο προς το έδαφος. Είχε δέκα οκτώ χρόνια σ’ αυτήν την κατάσταση.

Ο Κύριος της φώναξε ότι την ελευθερώνει από την αρρώστια της, ακουμπάει τα χέρια Του επάνω της κι εκείνη ανορθώνεται αμέσως και δοξολογεί τον Θεό.

Ο αρχισυνάγωγος αγανακτεί και λέει στους συγκεντρωμένους: Υπάρχουν έξη ημέρες κατά τις οποίες μπορούμε να εργαζόμαστε. Τότε να έρχεστε να θεραπεύεστε και όχι την ημέρα του Σαββάτου. Ο Χριστός, όμως, του απαντάει πως ο καθένας λύνει το βόδι ή το γαϊδούρι του από το στάβλο το Σάββατο και το οδηγεί στην βρύση για να το ποτίσει. Πολύ περισσότερο έπρεπε να λυθεί από την πάθησή της η γυναίκα αυτή που ήταν απόγονος του Αβραάμ. Και ο λαός πανηγυρίζει και για το θαύμα και διότι κατατροπώνεται η κακότητα του αρχισυνάγωγου.

Εδώ θα ήθελα να πω το γιατί ο ευαγγελιστής Λουκάς παρουσιάζει αυτά τα θαύματα. Τον εντυπωσιάζουν και προσπαθεί να τα περιγράψει όσο πιο παραστατικά γίνεται επειδή ο ίδιος είναι στο επάγγελμα γιατρός.

Καταπληκτικό και αυτό το θαύμα του Χριστού που φανερώνει την αγάπη και την φροντίδα Του για τον άνθρωπο. Όμως ο αρχισυνάγωγος ενοχλήθηκε περισσότερο από το γεγονός ότι με τα θαύματα αυτά ο Κύριος γινόταν ολοένα και πιο πολύ αγαπητός στο λαό. Για αυτό το γεγονός ο αρχηγός της συναγωγής βρίσκει αφορμή να τους ελέγξει και να πει ότι το Σάββατο δεν θα πρέπει να έρχονται για θεραπεία.

Η εντολή του Θεού να τηρούν οι Εβραίοι την αργία του Σαββάτου ως μέρα ξεκούρασης είχε οδηγήσει τους ανθρώπους σε υπερβολές. Δεν κινούνταν για να πάρουν ένα ποτήρι νερό και είχαν τους δούλους που τους διάταζαν να τους ποτίζουν! Αυτή η νοοτροπία βρίσκει αντίθετο τον Χριστό και την στηλιτεύει όπου μπορεί, και σε άλλα θαύματά του που τα πραγματοποίησε την ημέρα του Σαββάτου. Το λάθος τους ήταν πως τηρούσαν τον τύπο, αλλά είχαν χάσει την ουσία.

Το θαύμα της συγκύπτουσας το βάζει η εκκλησία μας για να φανερώσει την δικιά μας καμπούρα της ψυχής. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας θυμίζει ότι θα πρέπει να αποβάλουμε ό,τι μας βαραίνει μέσα μας. Από την αμαρτία, μας καθαρίζει μόνο μια ειλικρινής εξομολόγηση στον πνευματικό μας. Έτσι λοιπόν, με το λουτρό της μετάνοιας και της εξομολόγησης, όσοι πάρουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, θα μπορέσουν να νιώσουν κάτι νέο να γεννιέται μέσα τους την ημέρα των Χριστουγέννων.