Άγιος Παΐσιος, Έμεινε εμβρόντητος για το πώς ο Γέροντας ανακάλυψε την πράξη του!

7 Ιανουαρίου 2024

Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο Κ. Μ. είχε αποφασίσει να επισκεφτεί τον Γέροντα [τον όσιο Παΐσιο] στο Άγιον Όρος. Όταν ετοιμάστηκε να αναχωρήσει, σκέφτηκε να πάρει μαζί του κάτι, για να του προσφέρει.

Το πιο πρόχειρο όμως, μιας και βιαζόταν, ήταν κάτι από τον κήπο του. Γι’ αυτό κατέβηκε εκεί κι έκοψε μερικά κολοκυθάκια.

Επειδή όμως ήταν ακόμα νωρίς και ήταν πολύ λίγα αυτά που είχαν γίνει, μπήκε και στο διπλανό περιβόλι του γείτονά του κι έκοψε και λίγα ακόμα και συμπλήρωσε τα δικά του.

Επισκέφτηκε, λοιπόν, τον Γέροντα. Εκείνος τον δέχτηκε με χαρά, τον κέρασε λουκούμι και νερό και κάθισε μετά για ν’ ακούσει την αιτία της επίσκεψής του, Σε κάθε πρόβλημα του Κ., του δόθηκε και μια σοφή απάντηση γι’ αυτό εκείνος ένιωθε πολύ ικανοποιημένος. Έτσι, αφού έλαβε τις απαραίτητες συμβουλές σηκώθηκε, τον ευχαρίστησε και πήρε την ευχή του.

Του έδωσε μάλιστα και την σακούλα με τα κολοκυθάκια λέγοντας:
– Δεν είχα, φεύγοντας, τίποτα άλλο και σας έφερα λίγα κολοκυθάκια από τον κήπο μου, για να σας προσφέρω.

Ο Γέροντας του είπε:
-Σ’ ευχαριστώ πολύ! Για περίμενε όμως λίγο…

Έβγαλε τότε ο Γέροντας τα κολοκυθάκια έξω κι αφού ξεχώρισε κάποια απ’ αυτά, του είπε: Κ. εγώ θα κρατήσω μόνο αυτά που είναι από το δικό σου περιβόλι και είναι ποτισμένα με τον δικό σου ιδρώτα. Τα άλλα, που έκλεψες από το γείτονά σου, πάρ’ τα! Δεν τα θέλω.

Να τα επιστρέφεις στο γείτονά σου και να μην ξαναπάρεις ξενα πράγματα! Το κλέψιμο είναι σοβαρή αμαρτία, γι αυτό και «ου κλέψεις» είναι μέσα στις δέκα εντολές.

Ο Κ. Μ., έμεινε εμβρόντητος για το πώς ο Γέροντας ανακάλυψε την πράξη του.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγιορείτου, «Σκεύος εκλογής».