Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας, Είναι οι γυναίκες αντιπρόσωποι του διαβόλου στον κόσμο;

15 Ιανουαρίου 2024

Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας (1883-1966).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Μια άλλη φορά που οδοιπορούσε από ένα μοναστήρι προς άλλο [ο Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας κατά την επίσκεψη στον Άθωνα], συνάντησε στο δρόμο του έναν ερημίτη.

– Ευλογείτε, γέροντα, τι κάνετε;
– Ο Κύριος, πάτερ μου, τι να κάνουμε, αγωνιζόμαστε. Σε παρακαλώ να εύχεσαι για μας, γιατί εδώ στο Άγιο Όρος μας πολεμά πολύ ο διάβολος.
– Μα μόνο εσάς πολεμά; Μήπως στον κόσμο δεν πηγαίνει;
– Στον κόσμο έχει τους αντιπροσώπους του, τις γυναίκες, που πολεμούν τους ανθρώπους. Ενώ εδώ στο Άγιο Όρος, που δεν έρχονται γυναίκες, ο διάβολος δε σταματά ούτε λεπτό να μας πολεμά.
– Όχι, γέροντα, δεν συμφωνώ, του απάντησε ο διακριτικός π. Ιερώνυμος. Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευπρόσβλητες στο κακό αλλά δεν είναι κι αντιπρόσωποι του διαβόλου, είναι εικόνες του Θεού. Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός σας είναι υπερβολικός.

Ο ασκητής συμφώνησε μαζί του. Δικαιολογήθηκε πως όσα είπε είχαν σχήμα υπερβολής, για τον πόλεμο που δέχονται οι μοναχοί από το σατανά, όχι πως ο ίδιος τα πιστεύει. Ήταν ένας απλός λόγος που συχνά οι αγιορείτες τον χρησιμοποιούσαν με κάποια δόση αστεϊσμού.

Τελικά αντάλλαξαν τον εν Χριστώ ασπασμό κι ο καθένας τράβηξε το δρόμο του.

Με τέτοιες εμπειρίες ήταν γεμάτη η ζωή του από το Άγιο Όρος. Κατά τις επισκέψεις του αυτές άλλους ωφελούσε κι από άλλους ωφελείτο, πάντα όμως έφευγε αναζωογονημένος πνευματικά…

 

Από το βιβλίο του Πέτρου Μπότση, «Γέροντας Ιερώνυμος, ο Ησυχαστής της Αίγινας», Αθήνα, 1999.