Ο Χριστός αρχίζει την δημόσια δράση Του από την Καπερναούμ

14 Ιανουαρίου 2024

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου θα διαβαστεί στις εκκλησίες μας η περικοπή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, κεφ. Δ, στίχοι 12-17, που περιγράφει την έναρξη της δημόσιας δράσης του Χριστού.

Ο Κύριος μετά την βάπτισή Του, έμεινε στην έρημο όπου νήστεψε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες. Έπειτα, δοκιμάστηκε από τον διάβολο με τους τρεις μεγάλους πειρασμούς. Όλα αυτά συνέβησαν στην περιοχή της Ιουδαίας, στο νότιο μέρος της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια, έμαθε ότι ο Ηρώδης φυλάκισε τον Τίμιο Πρόδρομο και τότε έφυγε από την Ιουδαία και πήγε βόρεια, στη Γαλιλαία, όπου είχε ζήσει τα τριάντα πρώτα χρόνια της ζωής Του. Εγκαταστάθηκε στην Καπερναούμ, που ήταν στις όχθες της λίμνης Γενησαρέτ, και όχι στην Ναζαρέτ όπου είχε μεγαλώσει. Έτσι εκπληρώθηκε η σχετική προφητεία του Ησαΐα. Και αμέσως άρχισε να κηρύττει και να λέει στους ανθρώπους να μετανοήσουν διότι έχει φθάσει η Βασιλεία των Ουρανών.

Το πρώτο σημείο στο οποίο μπορούμε να σταθούμε είναι η προφητεία του Ησαΐα. Ο προφήτης που έχει ονομαστεί ο πέμπτος Ευαγγελιστής, καθώς προφητεύει με μεγάλη ακρίβεια πολλά στοιχεία της ζωής του Χριστού, ορίζει τον τόπο που είχε ως έδρα Του ο Κύριος. Και πολύ παραστατικά ζωγραφίζει το πνευματικό σκοτάδι που επικρατούσε πριν την έλευση του Κυρίου, σε αντίθεση με το μεγάλο φως που έφερε ο Χριστός.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι και ο Χριστός ξεκινά το κήρυγμά Του με την προτροπή σε μετάνοια, όπως και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Μετάνοια, δηλαδή ριζική αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής. Μια συνεχής εργασία, ένας αδιάκοπος εφ όρου ζωής αγώνας για έλεγχο των σκέψεων και των ενεργειών μας. Αυτός ο αγώνας μας θα ελκύσει το έλεος και την χάρη του Θεού, τα μόνα που μπορούν να μας χαρίσουν την Βασιλεία των Ουρανών.