Το περίσσευμα που ρέει από αγαθήν καρδίαν είναι αγαθόν!

1 Ιανουαρίου 2024

Μέγας Βασίλειος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Επιστολή 57*
Προς Μελέτιον Επίσκοπον Αντιοχείας

 

Εάν η θεοσέβειά σου ημπορούσε ν’ αντιληφθή κάπως το μέγεθος της ευφροσύνης που εμπνέεις εις ημάς οσάκις γράφης, γνωρίζω ότι δεν θ’ άφηνες να περάση καμμία ευκαιρία δι’ αποστολήν γράμματος· θα επινοούσες μάλιστα αφορμάς διά να μας γράφης συχνά αφού γνωρίζεις την αμοιβήν που επιφυλάσσεται από τον φιλάνθρωπον Δεσπότην διά την περίπτωσιν ψυχαγωγήσεως των θλιβομένων.

Διότι τα πάντα εδώ είναι γεμάτα οδύνην και η μόνη διαφυγή από τα δεινά είναι η σκέψις της οσιότητός σου· την οποίαν καθιστά ζωντανωτέραν η επικοινωνία με τα γεμάτα από κάθε σοφίαν και χάριν γράμματά σου.

Ώστε, όταν λάβωμεν εις χείρας την επιστολήν σου, πρώτον μεν παρατηρούμεν την έκτασίν της· τόσον περισσότερον δε την αγαπώμεν όσον ξεπερνά εις μήκος τα συνήθη μέτρα.

Έπειτα, καθώς την διαβάζομεν, δοκιμάζομεν χαράν διά κάθε λόγον που συναντώμεν, ενώ, καθώς προσεγγίζομεν εις το τέλος αυτής, στενοχωρούμεθα. Τόσον αγαθόν είναι ό,τι και να λέγης εις τας επιστολάς σου!

Διότι το περίσσευμα που ρέει από αγαθήν καρδίαν είναι αγαθόν.

Εάν δε με τας προσευχάς σου καταξιωθώμεν, έως ότου είμεθα επί γης, και να συναντηθώ μεν πρόσωπον προς πρόσωπον και να λάβωμεν ωφέλιμα διδάγματα και διά ζώσης φωνής η εφόδια και διά τον παρόντα και διά τον μέλλοντα αιώνα, τούτο θα το εκτιμήσωμεν ως το μεγαλύτερον των αγαθών και θα το θεωρήσωμεν ως δείγμα της εκ μέρους του Θεού ευμενείας προς ημάς.

Και ήδη θα είχαμεν πραγματοποιήσει αυτόν τον πόθον, εάν δεν μας είχαν σταματήσει οι γνησιότατοι και πραγματικά φιλάδελφοι αδελφοί. Διά να μη αναφέρω γραπτώς τας προθέσεις των, τα είπα εις τον αδελφόν θεόφραστον, διά να τα έκθεση λεπτομερώς εις την τελειότητά σου.

* Επιστολή 57. Εγράφη εις την αρχήν του αρχιερατικού σταδίου του Βασιλείου, ίσως το 371, οπότε η κατάστασις εις την Εκκλησίαν της Καισαρείας ήτο ακόμη ασταθής. Με την πρώτην αυτήν σωζομένην επιστολήν προς τον εξόριστον Μελέτιον ο Βασίλειος εγκαινιάζει μίαν ειλικρινή φιλίαν και μίαν πολιτικήν συνενώσεως όλων των ορθοδόξων δυνάμεων. Οι υπαινιγμοί εις το τέλος της επιστολής αναφέρονται εις το θέμα τούτο ακριβώς.

 

Από τον τόμο «Βασιλείου Καισαρείας του Μεγάλου, Άπαντα τα έργα 1, Επιστολαί Α’», εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Παναγιώτης Χρήστου, της σειράς Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, των εκδόσεων Πατερικαί Εκδόσεις «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς».