Όσιος Βαρσανούφιος, Η υποδοχή του στον όσιο Ιωάννη

9 Φεβρουαρίου 2024

Όσιοι Βαρσανούφιος (αριστερά) και Ιωάννης (ο αποκαλούμενος προφήτης).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Των οσίων Θεοφόρων πατέρων μας Βαρσανουφίου1 και Ιωάννου οκτακόσιες τριανταοκτώ απαντήσεις που ανήκουν σε διάφορες υποθέσεις

1

Απόκριση του μεγάλου Γέροντα προς τον Αββά Ιωάννη από τη Μυρωσάβη, που ζήτησε να έλθει και να μείνει κοντά τους στο κοινόβιο.

Έχει γραφεί στον Απόστολο, ότι «αυτός που άρχισε ανάμεσά σας αγαθό έργο, ο ίδιος και θα το τελειώσει μέχρι την ημέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού». Και πάλι ο Δεσπότης μας είπε σ’ εκείνον που τον πλησίασε· «εάν κάποιος δεν απαρνηθεί όλα τα υπάρχοντά του, και την οικογένεια, και ακόμα αν δεν μισεί και την ψυχή του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου».

Ο Θεός έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει το λόγο σ’ εμάς. Διότι τι είναι πιο καλό και πιο ευχάριστο από το να κατοικούν οι αδελφοί στο ίδιο μέρος; Αλλά εύχομαι να φθάσεις το μέτρο που είναι γραμμένο στις Πράξεις· ότι δηλαδή όσοι είχαν κτήματα, τα πουλούσαν και, φέρνοντας τα χρήματα από εκείνα που πουλούσαν, τα τοποθετούσαν μπροστά στα πόδια των Αποστόλων.

Και εγώ, επειδή γνωρίζω την προθυμία σου, που είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού, θα πω στον αγαπητό υιό μας Σέριδο, ο οποίος μαζί με το Θεό μας προστατεύει από τους ανθρώπους (και ελπίζουμε στο Θεό, ότι θα προστατέψει μαζί με μας και σένα), δέξου τον αδελφό Ιωάννη με πολλή αγάπη και μη διστάσεις καθόλου. Διότι πριν από δύο χρόνια μου αποκάλυψε ο Θεός, ότι πρόκειται να έλθει εδώ, και ότι πολλοί από τους αδελφούς πρόκειται να συγκεντρωθούν κοντά μας. Και εγώ τήρησα την αποκάλυψη ως που να μάθω, τι θα κάνει ο Κύριος.

Μόλις λοιπόν πληρώθηκε ο καιρός, και εγώ σας το φανέρωσα. Και επειδή σκέφθηκες ότι απ’ όσα φορώ σου δίνω, να λοιπόν μπροστά στον αδελφό πήρα το κουκούλιό μου από το κεφάλι μου και σου το έστειλα μ’ αυτόν, λέγοντάς του· «Δώσε το σ’ αυτόν και φέρε μου αντί αυτού άλλο».

Κράτησε λοιπόν αυτό μέχρι το θάνατό σου· διότι πρόκειται να σε προστατέψει από πολλά κακά και πειρασμούς. Και να μη το δώσεις σε κανένα· διότι είναι ευλογία Θεού από τα χέρια μου· και φρόντισε να τελειώσεις το έργο σου και ν’ απαλλαχθείς από κάθε ενόχληση, όπως απαλλαχθήκαμε και εμείς, και μείνε κοντά μας αμέριμνα, συγκεντρώνοντας την αφοσίωσή σου στο Θεό.

Και εγώ ο Σέριδος2 σου λέγω ένα θαυμαστό πράγμα· διότι, όταν ο Γέροντας είπε αυτά, σκέφθηκα μόνος μου. Πώς μπορώ να συγκρατηθώ από το να γράψω αυτά τα πράγματα; εάν ήθελε ο Γέροντας, μπορούσα να φέρω εδώ τη μελάνη και το χαρτί και ν’ ακούσω ένα λόγο και να τον γράψω.

Και αυτός κατάλαβε αυτά που σκέφθηκα, και έλαμψε το πρόσωπό του σαν φωτιά και μου είπε· «Πήγαινε γράψε, μη φοβηθείς· εάν σου πω να γράψεις μύριους λόγους, το Πνεύμα του Θεού δε θα σε αφήσει να γράφεις ούτε ένα γράμμα περισσότερο ή λιγότερο, ούτε κι αν εσύ το θέλεις, αλλά θα οδηγεί το χέρι σου πως να τα γράψεις αυτά με τη σειρά».

Η μνήμη των οσίων Βαρσανουφίου και Ιωάννη τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου.

1. Μεγάλος Γέροντας λέγεται ο όσιος Βαρσανούφιος.
2. Ο Σέριδος αυτός ήταν ηγούμενος του κοινοβίου που βρισκόταν στη Γάζα, και πνευματικό τέκνο του μεγάλου Βαρσανουφίου, για τον οποίο έκανε και αυτές της απαντήσεις. Τα λόγια αυτά είναι προσθήκη του Σέριδου.

 

Απόσπασμα από την έκδοση «Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών: Βαρσανουφίου και Ιωάννου, Ερωταποκρίσειες, Α’ – ΣΚΘ», εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Σταυρούλα Ζαχαριάδου (Θεολόγος). Έκδοση του οίκου Ελευθερίου Μερετάκη «Το Βυζάντιον», Πατερικαί Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς.