Άγιος Χριστόδουλος ο εν Πάτμω, Όταν ο κελάρης της μονής δεν είχε να προσφέρει στους ξένους!

16 Μαρτίου 2024

Άγιος Χριστόδουλος ο εν Πάτμω.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν έγινε γνωστός ο άγιος Χριστόδουλος και έφτασε παντού η φήμη του, άρχισαν να έρχονται για να τον δουν και να προσκυνήσουν στο μοναστήρι του πολλοί άνθρωποι.

Κάποια φορά που έγινε μεγάλη πείνα στα νησιά τα οποία βρίσκονται κοντά στην Πάτμο, ήλθαν πολλοί άνθρωποι στο Μοναστήρι από τα μέρη αυτά για να παρακαλέσουν τον Όσιο να κάνει δέηση προς τον Κύριο για να τους στείλει βοήθεια.

Αφού, λοιπόν, τους παρηγόρησε ο Όσιος πρόσταξε τον κελάρη να ετοιμάσει την τράπεζα της μονής και να τους φιλέψει με ό,τι τους βρίσκονταν.

Ο κελάρης, όμως, δυσαρεστήθηκε από την πρόταση του ηγουμένου και του είπε:
«Εμείς καλά καλά δεν έχουμε να φάμε, πώς θα φιλέψουμε τόσους ανθρώπους; Τι να τους προσφέρω στην τράπεζαν»;

Ο Άγιος τότε του λέγει:
«Δεν γνωρίζεις πως το παντοδύναμο χέρι του Θεού έθρεψε με πέντε άρτους αναρίθμητο λαό; Τα πετεινά του ουρανού τα τρέφει πλουσιοπάροχα ο εύσπλαχνος και εσύ, ολιγόπιστε, φοβάσαι μήπως μας αφήσει να πεινάσουμε εμάς; Φέρε με πίστη εκείνα τα λίγα φαγητά που έχεις και θα δεις πώς τα αυξάνει ο Κύριος».

Ο κελάρης, λοιπόν, έκαμε υπακοή στον άγιο και ο Δεσπότης Χριστός ευλόγησε από ψηλά όσα παρετέθησαν στην τράπεζα για να δοξάσει τον δούλο του.

Και, ω του θαύματος! χόρτασαν όλοι και έμειναν στην τράπεζα εκατόν φορές περισσότερα, από όσα προσφέρθηκαν προηγουμένως.

Και, τότε, όταν ο κελάρης είδε το θαύμα αυτό έφριξε, και αφού έβαλε μετάνοια στον Άγιο ζητώντας του να τον συγχωρέσει, ουδέποτε, πλέον, εξέφρασε αμφιβολία σε ό,τι του έλεγε και, μάλιστα, το έκανε χωρίς κανένα δισταγμό.

Η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαρτίου.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Μάρτιος, τόμος γ’.