Άγιος Σιλουανός, Η αγάπη του Κυρίου είναι φλογερή και σβήνει τη μνήμη της γης!

7 Μαρτίου 2024

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

 

Συνέχεια από εδώ:  http://www.pemptousia.gr/?p=392299

 

Ο Κύριος αποκαλύπτει τα μυστήριά του στην ταπεινή ψυχή.

Σ’ όλη τη ζωή τους οι Άγιοι εταπείνωναν τον εαυτό τους και επάλευαν εναντίον της υπερηφανείας.

Και εγώ ταπεινώνομαι μέρα και νύχτα κι όμως ακόμα δεν εταπεινώθηκα όπως πρέπει, αλλά με το Άγιο Πνεύμα η ψυχή μου εγνώρισε την ταπείνωση του Χριστού, που μας παρήγγειλε να μάθωμε από Αυτόν, και η ψυχή μου ελκύεται συνεχώς προς τον Κύριο.

Ω, η κατά Χριστόν ταπείνωση! Δίνει στην ψυχή μιαν ανέκφραστη χαρά εν Θεώ, και η ψυχή από την αγάπη του Θεού λησμονεί και γη και ουρανό και ολόκληρη στρέφεται με την επιθυμία της προς τον Θεό.

Ω, η κατά Χριστόν ταπείνωση! Πώς είναι γλυκειά και ευχάριστη. Βρίσκεται μόνο στους αγγέλους και τις άγιες ψυχές.

Εμείς όμως οφείλομε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν τους χειρότερους από όλους, και τότε θα μας δοθή να γνωρίσωμε εν Πνεύματι Αγίω την θεϊκή ταπείνωση του Χριστού.

Ο Κύριος μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα κι εμάθαμε το άσμα του Κυρίου και από τη γλυκύτητα της αγάπης του Θεού λησμονούμε τον κόσμο.

Η αγάπη του Κυρίου είναι φλογερή και σβήνει τη μνήμη της γης.

Όποιος την έζησε, αυτός ακάματα, μέρα και νύχτα, την αναζητεί και ελκύεται προς αυτήν.

Μας κάνουν να πέφτουμε μακριά της η υπερηφάνεια και η ματαιοδοξία, η αντιπάθεια για τον αδελφό ή ο φθόνος, η κατάκριση του αδελφού. Μας εγκαταλείπει, όταν έχωμε εμπαθείς σκέψεις, όταν προσκολλώμεθα στα γήινα.

Για όλα αυτά απομακρύνεται η χάρη και ερημωμένη η ψυχή πλήττει και ποθεί με πόνο τον Θεό, όπως έπληττε και ο Αδάμ ο πατέρας μας μετά την έξωσή του από τον παράδεισο και εφώναζε με δάκρυα προς τον Θεό:

«Σε νοσταλγεί η ψυχή μου, Κύριε, και με δάκρυα Σε ζητώ. Δες τη θλίψη μου και φώτισε το σκοτάδι μου, για να χαρή η ψυχή μου».

«Δεν μπορώ να Σε λησμονήσω. Το ιλαρό και πράο βλέμμα Σου αιχμαλώτισε την ψυχή μου και ευφραινόταν το πνεύμα μου μέσα στον παράδεισο, όπου έβλεπα το πρόσωπό Σου».

«Πώς να λησμονήσω τον παράδεισο, όπου με γέμιζε χαρά η αγάπη του Ουράνιου Πατέρα;»

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.