Αν έβλεπες τον Χριστό θα ήθελες από την πολλή χαρά να του πεις: «Κύριε, λιώνω από τη χάρη Σου».

19 Μαρτίου 2024

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866-1938).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=394771

 

Αδελφοί μου αγαπημένοι, με δάκρυα γράφω αυτές τις σειρές. Όταν η ψυχή γνωρίζη με το Άγιο Πνεύμα τον Κύριο, τότε κάθε στιγμή, ακατάπαυστα θαυμάζει την ευσπλαγχνία του Θεού, το μεγαλείο και τη δύναμή Του και ο ίδιος ο Κύριος με τη χάρη Του διδάσκει την ψυχή, όπως η μάνα το αγαπημένο της παιδί, με ταπεινούς, αγαθούς λογισμούς. Της δίνει να αισθάνεται την παρουσία και την εγγύτητά Του κι έτσι η ψυχή βλέπει με την ταπεινοφροσύνη τον Κύριο, χωρίς κανένα διαλογισμό.

Ο Κύριος αγαπά τον άνθρωπο και η χάρη Του θα είναι η ίδια στην Εκκλησία, όπως και στο παρελθόν, μέχρι την ημέρα της φοβερής κρίσεως.

Ο Κύριος αγαπά τον άνθρωπο και παρόλο που τον έπλασε από το χώμα, τον εστόλισε με το Άγιο Πνεύμα.

Με το Άγιο Πνεύμα γνωρίζεται ο Κύριος, με το Άγιο Πνεύμα αγαπάται ο Κύριος, και χωρίς το Άγιο Πνεύμα ο άνθρωπος δεν είναι παρά γη αμαρτωλή.

Ο Κύριος ανατρέφει τα παιδιά Του με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και με τη μετάληψη του τιμίου Αίματος και Σώματος Του, και όλοι, όσοι ακολουθούν τον Κύριο, είναι όμοιοι με τον Κύριο, τον Πατέρα τους, κιόλας από εδώ, πάνω στη γη. Το Άγιο Πνεύμα μας έκανε συγγενείς του Κυρίου και πρέπει να ξέρης πως, αν αισθάνεσαι μέσα σου την ειρήνη του Θεού και την αγάπη για όλους, τότε η ψυχή σου είναι όμοια με τον Κύριο.

Αυτό το διδαχθήκαμε από τη χάρη του Θεού – και η ψυχή ξέρει πότε έχει τον πλούτο της χάρης. Αλλά το ίδιο αισθάνεται και την απομάκρυνση της χάρης η ψυχή, όπως και την προσέγγιση του εχθρού. Δεν το ήξερα πιο πριν αυτό, αλλά όταν έχασα τη χάρη, τότε μόνον από την πείρα μου έγινε φανερό.

Γι’ αυτό, αδελφοί, με όλες τις δυνάμεις σας φυλάγετε την ειρήνη του Θεού, που σας δόθηκε δωρεάν. Κι αν κάποιος μας κακοποιή, ας τον αγαπούμε, έστω και με κόπο, και ο Κύριος βλέποντας τον κόπο μας θα μας βοηθήση με τη χάρη Του.

Έτσι διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες και η πείρα πολλών ετών διδάσκει πως είναι απαραίτητος ο κόπος.

Όποιος ζη εν Αγίω Πνεύματι, αυτός είναι κιόλας επί γης όμοιος με τον Κύριο. Όσοι όμως δεν μετανοούν και δεν πιστεύουν, αυτοί μοιάζουν με τον εχθρό.

Ο Κύριος μας αξίωσε να είμαστε όμοιοι με Αυτόν, κι ο Κύριος είναι τόσο πράος και ταπεινός, που, αν Τον έβλεπες, θα ήθελες από την πολλή χαρά να πης: «Κύριε, λυώνω από τη χάρη Σου».

Εκείνη όμως τη στιγμή δεν μπορείς να πης ούτε μια λέξη για τον Θεό, γιατί η ψυχή σου έχει αλλάξει από την άφθονη έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Έτσι ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, όταν είδε τον Κύριο, δεν μπόρεσε να μιλήση.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.