«Εκκλησία και κατ’ οίκον εκκλησία»

19 Μαρτίου 2024

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός, ο λεγόμενος Εσπερινός της Συγχωρήσεως. Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Κάθε χρόνο οι κατανυκτικοί Εσπερινοί συνδέονται με θείο κήρυγμα, το οποίο αναφέρεται σε κάποια πτυχή ενός γενικού θέματος, το οποίο επιλέγεται από τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο και έχει σχέση με σύγχρονες ανάγκες του λαού της Εκκλησίας. Εφέτος, ως γενικό θέμα των κηρυγμάτων επιλέχθηκε το επίκαιρο θέμα: «Η Οικογένεια και η Εκκλησία». Η σχέση της οικογένειας με την Εκκλησία είναι πάντοτε ένα ζωτικό ποιμαντικό θέμα, αλλά στις μέρες μας έγινε ιδιαίτερα αιχμηρό και επίκαιρο, λόγω της προσπάθειας που γίνεται να αλλάξη το πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας, με την νομιμοποίηση νέων μορφών οικογένειας, με τις οποίες η Εκκλησία, όπως συνοδικά αποφάνθηκε, είναι κάθετα αντίθετη.

Στον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό, όπως ήδη σημειώσαμε, ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία και κατ΄ οίκον εκκλησία».