Γέρων Αλέξιος Ξενοφωντινός: «εύχομαι να εισέλθουμε στην «καινή ζωή» την εν Χριστώ»

18 Μαρτίου 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ
ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Μάρτιος 2024
υπό Καθηγουμένου Ι.Μ. Ξενοφώντος
Αρχιμ. Αλεξίου

Αγαπητοί αδελφοί.

Μας ανοίγει για άλλη μια φορά ο Φιλάνθρωπος Κύριός μας, της ευσπλαγχνίας την πύλη, το πνευματικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Εκκλησία μας σαν φιλόστοργη μητέρα, προσκαλεί τα παιδιά της την περίοδο αυτή, να γευθούμε τους γλυκείς καρπούς της εν Πνεύματι ζωής· να δεχθούμε με χαρά την πάλη εναντίον των παθών μας και με την νηστεία και την εγκράτεια, διά της μετανοίας, να απολαύσουμε την αγιαστική και Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Η Αγία Τεσσαρακοστή είναι ένα δώρο του Θεού, μια ευκαιρία για αλλαγή, για ανανέωσι, για εμβάθυνσι και αυτοκριτική, για λύτρωσι από τα δεσμά των παθών μας, που μας ακινητοποιούν στην πορεία μας προς τον Θεό, για μετάνοια που μας ανάγει και μας ενώνει με τον Ουράνιο Πατέρα μας.

Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε, πως ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η κάθαρσι της καρδιάς μας, ώστε να μπορεί να ανοιχτεί στις παροχές του Θεού, να ανακαλύψει την κρυμμένη «δίψα και πείνα» για επικοινωνία με τον Θεό, να χαρεί την εμπειρία της επιστροφής στον Πατέρα με την χάρι της ταπεινώσεως και της μετανοίας. Το πνεύμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν είναι άλλο από το να μας κάνει να δούμε και να βιώσουμε την «χαρμολύπη» που είναι το αληθινό μήνυμα της Αγίας Τεσσαρακοστής!

Μπορεί κανείς να πεί πως προσεγγίζοντας τις ακολουθίες, τους ύμνους, τα αναγνώσματα, τις λειτουργικές Συνάξεις και όλα τα τελούμενα την περίοδο αυτή, σαφώς οδηγούμεθα στην κατάνυξι της ψυχής μας, διότι, μέσα σ’ όλη αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανακαλύπτουμε «το άνθος της μετανοίας», που μας εξαγνίζει από κάθε μολυσμό και μας οδηγεί στον Φωτοδότη Φιλάνθρωπο Κύριο, ο Οποίος γεμίζει τις ψυχές μας από χαρά και δοξολογία.

«Αρχή κατανύξεως και μετανοίας, κακών αλλοτρίωσις, και παθών εγκράτεια, διό σπουδάσωμεν, αποκοπήν των πονηρών έργων ποιήσασθαι».

Η πάλη κατά του κακού και της αμαρτίας απαιτεί αυτογνωσία, απόρριψι των κακών επιθυμιών και άσκησι των αρετών. Τοιουτοτρόπως, εξαγνιζόμενοι με τους καρπούς της μετανοίας, προσεγγίζουμε ευφροσύνως της Αναστασίμου χαράς και ειρήνης!

Ανάγκη, λοιπόν, εσωτερικής καθάρσεως που ασφαλώς παρέχετε παρά του δωρεοδότου Κυρίου ημών διά της προσευχής, νηστείας, μετανοίας, ελεημοσύνης και αγάπης!

Όλα τα πονηρά και ασεβή, που η τραγική εποχή μας τα υιοθετεί και προβάλλει ως δικαιώματα του ανθρώπου, αποβλέπουν τελικώς στην αποστασιοποίησί μας από τις θείες εντολές και αγνές παραδόσεις του γένους μας, που συγκρατούν αιώνες τον κοινωνικό ιστό σε μία φυσική ισορροπία.

Αξιοποιώντας τις πνευματικές ευκαιρίες, που μας παρέχει η Εκκλησία μας, προστατεύουμε εαυτούς από πλάνες, που θέλουν να διχάσουν τον ψυχικό μας κόσμο.

Αδελφοί μου!

Ο τελικός σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι το Άγιον Πάσχα, η γη της Επαγγελίας της Βασιλείας του Θεού· είναι η μετοχή μας στην χαρά της Αναστάσεως και στο Φως του Χριστού, είναι να μας ασφαλίσει στην, προς τον Θεό, πορεία μας.

Ολοψύχως και πατρικώς εύχομαι να εισέλθουμε στην «καινή ζωή» την εν Χριστώ, που αποβλέπει στην κάθαρσι, τον αγιασμό, την τελείωσι, την κατά χάρι θέωσι που αποτελεί και τον τελικό προορισμό του ανθρώπου.