Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας: «Καλώς την κλέφτρα»!

27 Μαρτίου 2024

Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας (1883-1966).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Μπήκε πια στο ησυχαστήριο [ο Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας]. Εκεί τον περίμεναν ήδη μερικά πνευματικά του παιδιά που είχαν έρθει για να εξομολογηθούν και να τον συμβουλευτούν.

Τους χαιρέτησε όλους και μετά είπε στη Γερόντισσα:
– Καλογραία, τους κέρασες λουκούμι και καφέ; Ναι, Γέροντα. Έλα τώρα, γιατί έχω ετοιμάσει τραπέζι. Θα τους απασχολήσω εγώ μέχρι να φας και μετά να τους δεχτείς για να τους μιλήσεις.

– Όχι, καλογραία, πριν φάω θα τους δεχτώ. Αγαπούσε τους ανθρώπους και νοιαζόταν τόσο πολύ για την ψυχική καλλιέργεια και την πνευματική τους οικοδομή, ώστε προτιμούσε να μείνει και νηστικός ακόμα, προκειμένου να τους ωφελήσει.

Κατευθύνθηκε στο κελλί του. Έμεινε λίγα λεπτά μόνος κι αμέσως μετά κάλεσε μέσα τους πρώτους που είχαν έρθει. Ήταν ένα ζευγάρι που ερχόταν τακτικά και τον έβλεπε τον είχε πνευματικό.

Μεταξύ τους είχαν κάνει μια μυστική συμφωνία να μην κρύβει απολύτως τίποτα ο ένας απ’ τον άλλο, χωρίς αυτό να το έχουν εξομολογηθεί στο Γέροντα. Κάποτε όμως η σύζυγος σκέφτηκε να βάλει στην άκρη μερικά χρήματα, για να τα δώσει ελεημοσύνη σε κάποια οικογένεια που είχε μεγάλη ανάγκη. Κι επειδή αυτή την εποχή είχαν στενότητα χρημάτων, φοβήθηκε μήπως ο σύζυγός της αρνηθεί.

Μόλις λοιπόν μπήκαν κι οι δυο στο κελλί του και πήγαν να του βάλουν μετάνοια και ν’ ασπαστούν το χέρι του, ο Γέροντας τους υποδέχτηκε με τα παρακάτω λόγια:
– Καλώς τον Β., είπε στο σύζυγο.

Και μετά, γυρίζοντας προς τη σύζυγό του:
– Καλώς την κλέφτρα! Δεν είχατε κάνει συμφωνία μεταξύ σας να μην κρύβει τίποτα ο ένας από τον άλλον; Καλόν πράγμα ήταν. Διατί έκρυψες τα χρήματα; Μήπως αν τα ζητούσες από εκείνον δεν θα σε τα έδιδε;
– Συγγνώμη, Γέροντα, δε θα το ξανακάνω, ήταν η απάντηση της «κλέφτρας».

Ο σύζυγος τάχε χαμένα.

Του εξήγησε η σύζυγός του το περιστατικό κι οι δυο τους θαύμασαν για μια ακόμα φορά τη διορατικότητά του.

 

Από το βιβλίο του Πέτρου Μπότση, «Γέροντας Ιερώνυμος, ο Ησυχαστής της Αίγινας», Αθήνα, 1999.