Ο Άγγελος αντί να σκουπίσει το μέτωπο του Μοναχού σκούπισε του γαϊδάρου!

14 Μαρτίου 2024

Χαρακτικό του Παντελή Ζερβού.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Θαύμα αντιμισθίας

Άλλος υποτακτικός, από πλούσια οικογένεια καταγόμενος, νέος στην ηλικία, ανέβαζε από τη θάλασσα το φορτίο του στην πλάτη και από τον πολύ κόπο, σαν να δυσανασχέτησε και παρακάλεσε το Γέροντά του, να του επιτρέψει να χρησιμοποιεί υποζύγιο για να ανεβοκατεβαίνει αυτός από τη θάλασσα και να μεταφέρει τα απαραίτητα τρόφιμα στην Καλύβα και στον Γέροντα του.

Ο Γέροντας του, γνωρίζοντας την αδυναμία του υποτακτικού του, επέτρεψε να πάρει ένα γάιδαρο για το σκοπό αυτόν.

Μια μέρα πού ανέβαζε με το γαϊδουράκι το φορτίο του, σε μια στροφή που είναι το δυσκολότερο σημείο του δρόμου, εκεί ακριβώς βλέπει ένα λαμπροφορεμένο νέο να βαστάει στα χέρια ένα σφουγγάρι με το οποίο σκούπιζε τον ίδρωτα από το μέτωπο των διερχομένων Πατέρων, και τους θύμιαζε.

Τότε πλησίασε κι αυτός πρότεινε το μέτωπο του και περίμενε να τον σκουπίσει, άλλα ο νέος αντί να σκουπίσει αυτόν, σκούπισε του γαϊδάρου το μέτωπο.

Κι όταν ο Μοναχός παραπονέθηκε, ο φαινόμενος νέος του είπε:
«Εγώ αδελφέ, σκουπίζω, αρωματίζω και πληρώνω μόνον αυτούς που κοπιάζουν και ιδρώνουν, κι όχι εκείνους που ζητούν εδώ ανέσεις».

Κι όταν είπε αυτά έγινε άφαντος.

Από το μάθημα αυτό, ο νέος Μοναχός, δε μεταχειρίστηκε άλλη φορά το υποζύγιο, αλλά μετά χαράς μεγάλης μετέφερε κι αυτός το φορτίο του στην πλάτη όπως και οι άλλοι Πατέρες.