Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθωνική Πολιτεία

14 Μαρτίου 2024

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική πολιτεία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης αφίχθη σήμερα στον Άγιον Όρος στο λιμάνι της Δάφνης και ακολούθως μετέβη στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας τις Καρυές και συγκεκριμένα στο πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου όπου εψάλη δοξολογία και ακολούθησε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο συνοδικό της Ιεράς Επιστασίας.

Τον υποδέχθηκαν ο Πρωτεπιστάτης με τα μέλη της Ιερά Επιστασίας και οι Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών.

Τον συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας  στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης και ο Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρος πρέσβης επί τιμή Αναστάσιος Μητσιάλης.

Ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο πρόσφατο νόμο περί ισότητας στον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρότρυνε τον πρόεδρο να μην ενδώσει σε τέτοιου είδους θέματα από ισχυρούς του κόσμου ως καλός οικογενειάρχης.

Ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κάθε Αγιορείτη Μονάχου και τόνισε το γεγονός ότι σε τρεις Μόνες του Αγίου Όρους οι Ηγούμενοι είναι συντοπίτες του.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ιστορική επίσκεψη καθώς έχουν περάσει 30 χρόνια από την τελευταία φορά που εν ενεργεία Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα ο  Γλαύκος Κληρίδης, είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος.

Ο Πρόεδρος κ. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος τις Μονές Διονυσίου και Βατοπαιδίου.