Όσιος Ιλαρίων, Με υπακοή και εγκράτεια βυθίστηκε στην θάλασσα της πνευματικότητας και της νοεράς προσευχής!

18 Μαρτίου 2024

Ο εκ Γεωργίας Άγιος Ιλαρίων (1776-1864) ο Αθωνίτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Η´. Ο εγκλεισμός

Έχοντας αποφασίσει να γίνει έγκλειστος ο π. Ιλαρίων [ο όσιος Ιλαρίων ο Αθωνίτης εκ Γεωργίας] πήρε ευλογία από την Μονή του Αγίου Παύλου να κλειστεί στον Πύργο της Νέας Σκήτης. Μέσα εκεί πέρασε περίπου τρία χρόνια αξιοθαύμαστης άσκησης.

Για φαγητό, χρησιμοποιούσε ξερό ψωμί, και παξιμάδια. Έτρωγε μία φορά την μέρα. Τις Παρασκευές, δεν έτρωγε τίποτα. Όταν πρωτοήρθε στο Άγιον Όρος έτρωγε τόσο πολύ, που για αυτόν, τρία κιλά ψωμί καθημερινά, ήταν μικρή ποσότητα.

Πάντως, όταν έγινε έγκλειστος, θέλοντας να μιμηθεί τον Άγιο Μακάριο τον Μέγα, θρυμμάτιζε το ξερό ψωμί, σε πολύ μικρά κομματάκια και έτρωγε μόνο όσα μπορούσε να πιάσει στο ένα του χέρι. Αυτό αρκούσε για ολόκληρη την ημέρα. Ο π. Γεράσιμος της Νέας Σκήτης διορίστηκε να βοηθάει τον γέροντα. Ερχόταν κάθε 15 μέρες και του έφερνε ξερό ψωμί.

Επιπλέον, ο γέροντας, επέτρεπε στον εαυτό του ένα μικρό ποτήρι νερό, κάθε μέρα. Όταν ο π. Ιλαρίων είχε ζήσει στο παλάτι της βασίλισσας στην Ρωσία, έπινε μία υπερβολική ποσότητα κρασιού. Εξαιτίας αυτού, άφθονος ιδρώτας έσταζε από αυτόν, τόσο που μόλις άλλαζε ένα πουκάμισο, δεν έμενε για πολύ ώρα στεγνό, και ήθελε πάλι άλλαγμα.

Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού στην σπηλιά, ο πνευματικός του π. Νεόφυτος (Καραμανλής), βλέποντας την μεγάλη κατανάλωση σε νερό, τον περιόρισε και σε λίγο καιρό μείωσε αυτή την κατανάλωση σε ένα μικρό ποτήρι καθημερινά. Του είπε ότι το να κάνει κανείς το θέλημά του δεν είναι προς όφελός μας, και αυτή η υπερβολική κατανάλωση νερού οδηγεί χωρίς εξαίρεση σε ασθένεια.

Έκανε με ζήλο μετάνοιες, τις οποίες ποτέ δεν έκανε όσο ζούσε στο παλάτι, και κοιμόταν μόνο δύο ώρες κάθε βράδυ και αργότερα μία.

Με τέτοιου είδους εξωτερικές συνθήκες, ο π. Ιλαρίων βυθίστηκε στην θάλασσα της πνευματικότητας και της νοεράς προσευχής. Συνεπώς, η δύσκολη πνευματική μάχη άρχισε.

 

Από το βιβλίο του Μοναχού Παϊσίου Νεοσκητιώτη, ο «Πύργος της αρετής, Βίος και παρακλητικός κανόνας του οσίου Ιλαρίωνος του Αθωνίτου», έκδοση Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Νέα Σκήτη Αγίου Όρους, 2005.