Άγιος Σιλουανός: Ο Κύριος μάς αγαπά τόσο πολύ που είναι αδύνατο να το συλλάβει ο νους του ανθρώπου!

5 Απριλίου 2024

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866-1938).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

 

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=395861

Άγιοι Απόστολοι, εσείς εκηρύξατε σ’ όλη την οικουμένη: «Γνωρίσετε την αγάπη του Θεού». Και η αμαρτωλή ψυχή μου εγνώρισε αυτήν την αγάπη με το Άγιο Πνεύμα. Έχασα όμως αυτό το Πνεύμα και Το ποθώ, και σας παρακαλώ να δεηθήτε στον Κύριο να ανανεώση για μένα τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο γνωρίζει η ψυχή μου, κι εγώ θα προσεύχωμαι για όλο τον κόσμο, για να έλθη η ειρήνη στη γη.

Άγιοι Πάντες, θερμοπαρακαλέστε τον Κύριο για μένα.

Εσείς βλέπετε την δόξα του Κυρίου στους ουρανούς, γιατί αγαπήσατε στη γη τον Κύριο με όλη την ψυχή και όλη τη διάνοιά σας.

Εσείς νικήσατε τον κόσμο με τη δύναμη της χάρης, που σας εδώρησε ο Κύριος για την ταπείνωσή σας.

Εσείς υποφέρατε όλες τις θλίψεις για την αγάπη του Θεού.

Και το πνεύμα μου επιθυμεί διακαώς να δη πως βλέπετε σεις την δόξα του Κυρίου και η ψυχή μου νύχτα και μέρα νοσταλγεί τον Κύριο και ποθεί να απολαύση την αγάπη Του.

Οι καλοί Γέροντες είναι ταπεινοί και μοιάζουν με τον Χριστό στο χαρακτήρα. Με τη ζωή τους δίνουν ζωντανό παράδειγμα.

Απέκτησαν την ειρήνη και, σαν το ξύλο της ζωής του παραδείσου, τρέφουν πολλούς με τους καρπούς τους, δηλαδή με τους καρπούς της αγίας ειρήνης τους.

Το δέντρο της ζωής στη μέση του παραδείσου είναι ο Χριστός. Κι είναι τώρα προσιτό σ’ όλους κι όλος ο κόσμος μπορεί να τρέφεται απ’ αυτό και να ποτίζεται από το Άγιο Πνεύμα.

Αν δεν βρίσκης καλόν οδηγό, τότε πρέπει να παραδίνεσαι με ταπείνωση στο θέλημα του Θεού, και ο Κύριος θα σου δώση σοφία με τη χάρη Του, διότι ο Κύριος μας αγαπά τόσο πολύ, που είναι αδύνατο να το περιγράψωμε και δεν μπορεί να το συλλάβη ο νους του ανθρώπου.

Μόνο με το Άγιο Πνεύμα γνωρίζεται η αγάπη του Θεού με την πίστη, αλλά δεν γνωρίζεται με το νου.

Μερικοί φιλονικούν για την πίστη και δεν υπάρχει τέλος σ’ αυτές τις φιλονικίες, ενώ, αντί να φιλονικούμε, πρέπει να προσευχώμαστε μόνο στον Θεό και στην Παναγία, και ο Κύριος θα μας δώση τον φωτισμό χωρίς φιλονικίες, και μάλιστα γρήγορα.

Πολλοί εμελέτησαν όλες τις θρησκείες, αλλά δεν εγνώρισαν όπως πρέπει την αληθινή πίστη. Όποιος όμως προσεύχεται στον Θεό με ταπείνωση, να τον φωτίση, σ᾽ αυτόν ο Κύριος θα δώση να μάθη πόσο αγαπά τον άνθρωπο.

Οι υπερόπτες ελπίζουν συνεχώς να μάθουν τα πάντα με το νου τους, αλλά ο Θεός τους έθεσε όρια.

Εμείς όμως γνωρίζομε τον Κύριο: Μας εμφανίστηκε Αυτός ο Ίδιος εν Πνεύματι Αγίω και η ψυχή μας Τον γνωρίζει και χαίρεται και αγάλλεται και βρήκε ανάπαυση – σ’ αυτό συνίσταται η αγία ζωή μας.

Ο Κύριος είπε: «Όπου ειμί εγώ, εκεί και ο διάκονος ο εμός έσται… ίνα θεωρή την δόξαν την εμήν» (πρβλ. Ιωάν. ιβ΄ 26, ιζ΄ 24). Οι άνθρωποι όμως δεν κατανοούν τις Γραφές, είναι σχεδόν ακατανόητες γι’ αυτούς.

Όταν όμως τους διδάξη το Άγιο Πνεύμα, τότε όλα γίνονται κατανοητά και η ψυχή αισθάνεται σαν να είναι στους ουρανούς.

Γιατί το ίδιο Άγιο Πνεύμα είναι και στους ουρανούς και στη γη και στην Αγία Γραφή και στις ψυχές όσων αγαπούν τον Θεό.

Χωρίς Πνεύμα Άγιο όμως οι άνθρωποι πλανώνται και αδυνατούν να γνωρίσουν αληθινά τον Θεό και την ανάπαυση κοντά Του, έστω κι αν μελετούν συνεχώς.

Όποιος γνώρισε την αγάπη του Θεού, αυτός αγαπά όλο τον κόσμο και ποτέ δεν μεμψιμοιρεί, γιατί η πρόσκαιρη θλίψη για τον Θεό προκαλεί αιώνια χαρά.

Η ανυπότακτη ψυχή, που δεν παραδόθηκε στο θέλημα του Θεού, γίνεται ανεπίδεκτη θείας γνώσεως. Από τη μια σκέψη πηγαίνει στην άλλη κι έτσι δεν προσεύχεται ποτέ με καθαρό νου και δεν δοξάζει όπως πρέπει τα μεγαλεία του Θεού.

Ψυχή που παραδόθηκε ταπεινά στο θέλημα του Θεού, βλέπει κάθε στιγμή αοράτως τον Θεό· κι όλα αυτά είναι ακατάληπτα και για την ίδια την ψυχή, που δεν μπορεί να τα εξιστορήση.

Γνωρίζει μόνο από την πείρα της το έλεος του Θεού και ξέρει ακόμα και πότε είναι ο Κύριος μαζί της.

Η ψυχή εγκαταλείφθηκε στον Θεό σαν το μικρό παιδί, που παίρνει καθημερινά την τροφή του, χωρίς να ξέρη όμως από που προέρχεται.

Έτσι και η ψυχή, αισθάνεται καλά κοντά στο Θεό, αλλά δεν μπορεί να εξηγήση πως γίνεται αυτό.

Κύριε, φώτισε τον λαό Σου με το Πνεύμα Σου το Άγιο, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη Σου.

Ο ίδιος ο Κύριος μας εμπνέει την προσευχή για τον κόσμο και ο Ίδιος μας δίνει τη δύναμη γι’ αυτή την προσευχή, κι ύστερα μας ανταμείβει γι’ αυτό. Τόσο μεγάλο είναι το έλεος του Κυρίου για μας!

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.