Άγιος Θεόδωρος Συκεώτης, Η διόρθωση του Αρχιδιακόνου που δεν πίστευε στα θαύματα του αγίου

21 Απριλίου 2023

Άγιος Θεόδωρος Συκεώτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

[…]Ο Όσιος έκαμνε πολλά τέτοια θαύματα κάθε μέρα με τη δύναμη της χάριτος του Θεού, που κατοικούσε μέσα του.

Υπήρχε κάποιος διάκονος της μεγάλης εκκλησίας αυτών, που τον έλεγαν Δομετιανό, και που δεν πίστευε στα θαύματα αυτά. Αμφέβαλε πολύ και σκανδαλιζόταν από αυτά που έκαμνε ο Άγιος.

Κάποια μέρα λοιπόν που ήταν Κυριακή, ήρθε ένας άνθρωπος από την Μητρόπολη της Άγκυρας στον Όσιο φέρνοντας μαζί το παιδί του που ήταν άλαλο. Έφτασαν την ώρα της μεταλήψεως των θείων μυστηρίων στον καθεδρικό ναό της άγιας Σοφίας, και καθώς πλησίασαν να μεταλάβουν, ενώ το παιδί είχε το στόμα ανοιχτό, του είπε ο Όσιος·
«Πες παιδί μου αμήν».

Και αμέσως το παιδί υπακούοντας είπε ελεύθερα το αμήν.

Άρχισε τότε ο πατέρας να δοξάζει το Θεό με δυνατές φωνές και να διακηρύττει το θαύμα που έγινε.

Καθώς όλοι θαύμαζαν και ανυμνούσαν το Θεό, αμέσως ο αρχιδιάκονος Δομετιανός έπεσε κάτω στο έδαφος.

Έτρεξαν μερικοί κληρικοί και τον σήκωσαν ενώ έτρεμε, και τον ρωτούσαν τι του συνέβηκε· τους είπε ότι «όταν είπε το παιδί το αμήν και ο πατέρας του φώναξε δυνατά επειδή αυτό είχε ελευθερωθεί από την αφωνία, εγώ που δεν πίστευα ότι λέει την αλήθεια, αλλά νόμιζα ότι προσποιόταν και έκανε τάχα πως δόξαζε τον Άγιο, είδα να βγαίνει από το στόμα του παιδιού κάτι σαν φλόγα».

Αφού τα είπε αυτά, πήγε στον Άγιο ενώ τον κρατούσαν από δεξιά και αριστερά, έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε να προσευχηθεί γι’ αυτόν μήπως βγει διαβολική ενέργεια και οργή από το παιδί και μπει σ’ αυτόν.

Όταν ο Όσιος άκουσε αυτό που έγινε, του είπε·
«Αυτό, παιδί μου, σου συνέβηκε διότι έχεις κάποια απιστία στην ψυχή σου για τη δωρεά του Χριστού, που έγινε στη θεραπεία· να την αποβάλεις και να γίνεις πιστός και όχι άπιστος. Διότι αυτά τα θαυμαστά έργα, δεν είμαστε εμείς, αλλά ο αγαθός Θεός μας που και τώρα κάνει, όποια και αν είναι, για να μην έχουμε πρόφαση να λέμε ότι στα χρόνια μας δεν φανέρωσε κανένα θαύμα, ώστε βλέποντας αυτά να πιστεύουμε τα θαύματα που έγιναν πριν από μας στην εποχή των Αγίων, και έτσι αφού αυξήσουμε την πίστη μας να λατρεύουμε το Θεό χωρίς αμφιβολίες».

Μετά από τα λόγια αυτά ο αρχιδιάκονος εξομολογήθηκε και αυτός την απιστία του. Μετά πήρε την ευχή του Αγίου και απαλλάχτηκε από τη φρίκη και το φόβο. Έτσι υγιής πλέον με πολλή πίστη από τότε επισκεφτόταν τον Άγιο.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο ο «Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης» των εκδόσεων το Περιβόλι της Παναγίας. Πρόλογος Αρχ. Αιμιλιανός, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Μετάφραση Λεωνίδας Χαριτίδης (φιλόλογος).