Άγιος Φώτιος ο Μέγας, Περί θυμού, τιμωρίας και απιστίας του άρχοντα

17 Μαρτίου 2024

Άγιος Φώτιος ο Μέγας.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Φώτιος ο Μέγας
Προς τον εκλαμπρότατο και ενδοξότατο Μιχαήλ ηγεμόνα της Βουλγαρίας εκ Θεού αγαπημένο εν Κυρίω πνευματικό υιό

 

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=394625

98. Ο θυμός είναι εκουσία έκστασις και αλλοτρίωσις των φρενών· διότι εκείνα που πράττουν οι πάσχοντες από χρονία μελαγχολία, παρόμοια με αυτά διαπράττουν και οι βαρεμένοι από τον θυμό την ώρα εκείνη.

99. Όπως η φωτιά αφανίζει τα ξύλα που την τρέφουν, έτσι και ο θυμός κατατρώγει την ψυχή που τον έχει· πολλές φορές μάλιστα φθείρει και ολόκληρο τον ζωντανό οργανισμό.

100. Να μη τιμωρήσης θυμωμένος απολύτως κανένα, ούτε δικαίως· διότι μόλις τιμωρηθή ο πολίτης, εσύ χωρίς αμφιβολία θα αποδειχθής ότι προέβηκες εσφαλμένως στην ενέργεια.

Γι’ αυτό άριστα κάποιος από τους αρχαίους εδήλωσε προς τον αδικήσαντα· «θα σ’ ετιμωρούσα, αν δεν ήμουν θυμωμένος».(1)

101. Ο θυμός είναι τυφλό πάθος, που δε μπορεί να κρίνη από το χειρότερο το καλύτερο.

Γι’ αυτό καμμιά ωφέλεια δεν φέρει η παραίνεσις του οργιζομένου· όταν όμως παύση, πρέπει να προσφέρη την θεραπεία διά των ελέγχων ανάμικτη με την επιείκεια.(2)

Διότι ούτε οι ιατροί προσφέρουν τα πικρότερα φάρμακα χωρίς μέλι στους ασθενείς ούτε η ψυχή των απαιδεύτων δέχεται ακράτους τους ελέγχους.

102. Ο άρχων, όπως αρμόζει να είναι γρήγορος στην ευεργέτησι των αξίων, έτσι πρέπει να είναι βραδύς στην τιμωρία των ενόχων· και να χαίρεται, όταν τιμά τους σπουδαίους, να στενοχωρήται δε όταν τιμωρή τους ενόχους.

103. Να μη φανής ποτέ σε κανένα άνθρωπο, που σου έδειξε εμπιστοσύνη, άπιστος· διότι αν φανούμε άπιστοι σ’ αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν, τι θα φανούμε στους άλλους;

Με ποιους λοιπόν θα ζήσωμε αφόβως και ευχαρίστως;

1. Ψευδο-Ισοκράτης, Προς Δημόνικον 31.
2. Πλούταρχος, Αλέξανδρος 21, 11.

 

Η «Επιστολή προς Βούλγαρον Ηγεμόνα» του αγίου Φωτίου του Μεγάλου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εποπτεία» τον Φεβρουάριο του 1992. Εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις Παναγιώτης Κ. Χρήστου. Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Myriobiblos Βιβλιοθήκη: http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/fotios_epistoli.html