Μια όμορφη τρουλωτή εκκλησία κοσμεί την πόλη του Πολυγύρου Χαλκιδικής. Είναι το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το οποίο έκτισαν οι κρατούμενοι των φυλακών.
Πρόκειται για ένα έργο-θαύμα που συντελέστηκε τη δεκαετία του ΄60 όταν λειτουργούσαν φυλακές στον Πολύγυρο. Πρωταγωνιστές του έργου ήταν ο πατήρ Αγαθάγγελος ο εισαγγελέας Καλαμπόκας, ο αρχιτέκτων (κρατούμενος τότε) Χαίνρικ Σωτήριος Σέφερ και οι κρατούμενοι των φυλακών.
Ο ναός οικοδομήθηκε με επαγγελματισμό και μεράκι, Ήταν η καθημερινή χαρά και φροντίδα τον κρατουμένων που έδιναν εαυτό για την ανοικοδόμηση του.
Στο εσωτερικό του ο ναός έχει αγιογραφηθεί, όχι με βυζαντινή τεχνοτροπία, αλλά σύμφωνα με τις ζωγραφικές ικανότητες των κρατουμένων.
Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα των κρατουμένων.
Οι εικόνες μπορεί να μην διακρίνονται για την βυζαντινή τεχνοτροπία τους αλλά είναι αδιάψευστα τεκμήρια της φιλοτιμίας των κρατουμένων να παραδώσουν τον ναό ολοκληρωμένο και κοσμημένο.
Η παράστασης της Ανάστασης από το χέρι των κρατουμένων.
Η πλατυτέρα είναι έργο του του Γερμανού αρχιτέκτονα του ναού Χαίνρικ Σέφερ.
Η Βάπτισης του Κυρίου στον Ιορδάνη. Μπορεί να μην αποτυπώνει τον βυζαντινό τρόπο εικονογράφησης αλλά είναι δείγμα της φιλόκαλης θέλησης και της αγάπης των φυλακισμένων.
Οι κρατούμενοι δεν δείλιασαν στην αγιογράφηση του τρούλο παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες.
Ο Άγιος Δημήτριος.
Ο Άγιος Γεώργιος.
Οι εργασίες στο χώρο δεν περιορίστηκαν μόνο στο εσωτερικό του ναού αλλά περιέλαβαν και τον περιβάλλοντα χώρο και δημιούργησαν πάρκο με συντριβάνια, δένδρα, πρασινάδα, εξωτερικό φωτισμό.
Ο μακαριστός Επίσκοπος Κασσανδρείας κυρός Συνέσιος όταν αντίκρισε το έργο έκανε το Σταυρό του και είπε «ο Θεός σας έστειλε εδώ», αναγνωρίζοντας τον κόπο και το άριστο αποτέλεσμα των εργαζομένων φυλακισμένων.
Ο περιβάλλων χώρος με τα δένδρα τους θάμνους και την πρασινάδα που φύτεψαν οι φυλακισμένοι.
Το εκκλησάκι των φυλακισμένων, όπως συνηθίζεται να λέγεται, απετέλεσε ένα τρανό παράδειγμα του λόγου του Κυρίου «Εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με». Οι φυλακισμένοι αισθάνθηκαν την επίσκεψη του ίδιου του Θεού στη ζωή τους με την πρόσκληση να οικοδομήσουν ναό προς τιμήν της Αγίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και να βιώσουν την μεταμόρφωση της προσωπικής τους ύπαρξης.