Χάρτες 1987 – Ταξίδια 2012″ Βασίλης Καρακατσάνης και 20 νέοι καλλιτέχνες

12 Ιουνίου 2012

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη), η έκθεση » Χάρτες 1987 – Ταξίδια 2012″.
Ο βασικός άξονας στον οποίο κινείται η έκθεση αυτή, είναι η παρουσίαση 14 ανέκδοτων έργων του Βασίλη Καρακατσάνη με θέμα Χάρτες που ολοκληρώθηκαν το 1987.

 

Χάρτες 1987 Ταξίδια 2012 α

 

Για τους «Χάρτες 1987» ο Βασίλης Καρακατσάνης ανέφερε μεταξύ άλλων τον Οκτώβριο του 2010, στα ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ τεύχος Νο 190, σελ. 10 & 11:
Πρώτη παρουσίαση, ανέκδοτα έργα – «Χάρτες» (1987) από τον Βασίλη Καρακατσάνη

 

Χάρτες 1987 Ταξίδια 2012 β

 

 

 

[…] «Το 1986 παρουσιάστηκε η δουλειά με τίτλο ‘Πόλεις’ στην γκαλερί Joan Oliver στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Αφορούσε την προσέγγιση μου σε χάρτες πόλεων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ζωή μου μέχρι τότε. Η δουλειά αυτή δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα, παρόλο που ήθελα, για λόγους πρακτικούς μιας και τα περισσότερα έργα πουλήθηκαν και εγώ μόλις είχα μετακομίσει από τη Βενετία όπου ζούσα, στην Αθήνα.
Επιστρέφοντας εδώ και κατά την διάρκεια του 1987, συνέχισα την δουλειά αυτή για λίγο. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί μπήκα σε άλλους ρυθμούς και απορροφήθηκα από το νέο θέμα με τίτλο ‘Αποτυπώματα’, που με απασχόλησε τότε.
Έτσι έμειναν για όλα αυτά τα χρόνια κλεισμένες στο εργαστήριό μου δεκατέσσερις μελέτες, που βλέποντας τες ξανά, θυμήθηκα πράγματα από ένα προσωπικό ημερολόγιο τόσων χρόνων πίσω. Νιώθω την ανάγκη κάποια στιγμή μαζί με τέσσερα ανέκδοτα έργα της σειράς ‘Bags’ που παρουσιάστηκε στο Άρτιο το 1986, να τα παρουσιάσω σε ένα χώρο μικρό και για λίγο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να ξαναδώ την ειλικρίνεια και γλυκιά ξενοιασιά της νιότης μου. Τους το χρωστάω εξάλλου.»

Χάρτες 1987 Ταξίδια 2012 γ.

 

 

Με έναυσμα τα έργα του Βασίλη Καρακατσάνη συνομιλούν μαζί του 20 νέοι καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας με θέμα το Ταξίδι. Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση αυτή.
Παράλληλα μέρος της έκθεσης αποτελεί το project «η Αθήνα Μου»,
της ομάδας ΜουSου
. Το έργο «η Aθήνα Μου» θα πραγματοποιηθεί με την συμβολή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που ζουν στην Αθήνα αυτή τη χρονική περίοδο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση -τι σημαίνει Αθήνα για σένα;- με ένα σχέδιο πάνω στο μισό μιας ειδικά σχεδιασμένης καρτ-ποστάλ. Το σχέδιο που θα σχεδιαστεί πάνω στην καρτ ποστάλ μπορεί να είναι ό,τι επιθυμεί ο καθένας και να απεικονίζει κάποια ανάμνηση ή εμπειρία από την πόλη ακόμα και μια μικρή ιστορία.
Το άλλο μισό θα συμπληρωθεί από κάποιον άλλο συμμετέχοντα, για παράδειγμα ένα μαθητή, τουρίστα, μετανάστη ή επισκέπτη στην έκθεση. Σκοπός του έργου αυτού είναι να δημιουργηθεί ένας διάλογος σε κοινό έδαφος από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες σε σχέση με την ηλικία και την εμπειρία τους από την πόλη ως κάτοικοι ή ως επισκέπτες.

 

Χάρτες 1987 Ταξίδια 2012 δ.

 

 Συνταξιδιώτες στην έκθεση είναι οι: Βασίλης Καρακατσάνης, Νικόλας Αντωνίου, Κατερίνα Βέλλιου, Ανθή Δαουτάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Τάσος Καλιακάτσος, Κατερίνα Καλόγρη, Δήμος Κηπουρός, Γιώργος Κορμπάκης, Θοδωρής Λάλος, Αναστασία Μικρού, Θέμης Ξυδιάς, Ειρήνη Ολυμπίου, Παναγιώτης Παλόγλου, Βασίλης Παφίλης,  Έλενα Προβατά, Λευτέρης Τούλης. Sophie Fardella, Μάγδα Χριστοπούλου και η ομάδα ΜουSου που απαρτίζεται από τις εικαστικούς Μαρία Νυμφιάδη και Λία Πέτρου.

Οι ΜουSου είναι οι Μαρία Νυμφιάδη και Λία Πέτρου, δυο εικαστικοί που συνθέτουν μια ομάδα η οποία οργανώνει εικαστικές συμμετοχικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι δράσεις που σχεδιάζει η ομάδα είναι βασισμένες στη συνθήκη χώρου, χρόνου και εμπλοκής των συμμετεχόντων μέσω μιας διαδικασίας ενεργοποίησης του κοινωνικού ιστού γύρω από χώρους τέχνης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία.

 

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου 2012.