Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με τρεις εκδηλώσεις στη Σάμο

31 Ιουλίου 2012

Με την ευκαιρία του 2012 Έτους Μανώλη Καλομοίρη θα πραγματοποιηθούν τρεις μουσικές εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μουσουργού στον τόπο καταγωγής του, τη Σάμο. Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί στο πλαίσιο της επετείου για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του εθνικού μας συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962).

 

Βασίλης Βαρβαρέσος

Δυστυχώς η οικονομική κρίση και ο περιορισμός των δαπανών  για πολιτιστικές εκδηλώσεις  δεν έκανε δυνατή φέτος τη διεξαγωγή του πολύ πετυχημένου για σειρά ετών καλοκαιρινού θεσμού του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης.  Έτσι το αφιέρωμα για τη συγκεκριμένη επέτειο είναι μικρό –διαρκεί μόνον τρεις ημέρες- αλλά σημαντικό και προσεγμένο καθώς

Τη  διοργάνωση των εκδηλώσεων του Αφιερώματος ανέλαβε ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης», που αποτελεί τον επίσημο φορέα μελέτης και αξιοποίησης του πολυποίκιλου έργου του Καλομοίρη, σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου  που στηρίζει το αφιέρωμα οικονομικά μαζί με την πρώην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που είχε κάνει μία χορηγία πριν 1 χρόνο.

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στυλιανός Θάνος αναφερόμενος στο φετινό Αφιέρωμα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, οι μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται με τη συμπλήρωση 50 ετών από το θάνατο του μεγάλου μουσουργού, συνθέτη και πατέρα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που ο Δήμος Σάμου θα μπορούσε να αποδώσει… Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας πλήρη επίγνωση του καθήκοντός μας να συμβάλλουμε στη διατήρηση, προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ευελπιστούμε ότι θα είναι εφικτή  η επαναλειτουργία του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» στο άμεσο μέλλον».

 

Γιώργος Δεμερτζής

 

Την προετοιμασία του προγράμματος επόπτευσε η εγγονή του συνθέτη, κα Χαρά Καλομοίρη, η οποία εξέφρασε και την ευχή να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι υπάρχουσες σοβαρές αντιξοότητες και το διεθνούς κύρους Φεστιβάλ να μπορέσει από του χρόνου να επαναλειτουργήσει στο όμορφο ακριτικό νησί.

 

Ε. Μουζάλα

 

Αρχές Αυγούστου, Τετάρτη 1 και  Πέμπτη 2 Αυγούστου, θα δοθεί Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα Καλομοίρη που θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη πιανίστα και καλλιτεχνική επιμελήτρια του Φεστιβάλ Έλενα Μουζάλα  και Ρεσιτάλ Τραγουδιού με την εξαίρετη σοπράνο Μήνα Πολυχρόνου. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Θανάσης Αποστολόπουλος . Την εκδήλωση προλογίζει ο αρχιμουσικός και πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» Βύρων Φιδετζής. Η πρώτη συναυλία (1/8) θα πραγματοποιηθεί στο Πυθαγόρειο.  Η δεύτερη συναυλία (2/8) με το ίδιο πρόγραμμα, θα γίνει στο Καρλόβασι.

 

Μίνα Πολυχρόνου

 

Ακολουθεί τη Δευτέρα 13 Αυγούστου Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα Καλομοίρη και Ραχμάνινοφ, στο Θέατρο Πυθαγορείου. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Δεμερτζής, βιολί, Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο και Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο

 

Άγγελος Λιακάκης

 

Ευχή όλων το Φεστιβάλ να λειτουργήσει κανονικά και πάλι από του χρόνου, φέρνοντας στο ακριτικό νησί της Σάμου, διακεκριμένους μουσικούς, ερμηνευτές, χορωδίες και ορχήστρες, για να προσφέρει στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες του, μουσικές ποιοτικές εκδηλώσεις.