Charles Weber, Τα Ελληνικά – The Greek Series στο Μουσείο Μπενάκη

28 Ιανουαρίου 2013

Αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα, έχουμε ίσως περισσότερο από ποτέ ανάγκη, ανθρώπους που αν και η χώρα καταγωγής τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά κάποια άλλη χώρα της Δύσης, την αγάπησαν είτε γιατί την επισκέφθηκαν, είτε γιατί γοητεύτηκαν από την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Είναι οι σημερινοί “φιλέλληνες’’ και “πρεσβευτές” της χώρας μας στο εξωτερικό. Πολλοί απ’ αυτούς μέσα από την τέχνη τους επηρεάζουν την κοινή γνώμη, που πολλές φορές διαμορφώνεται από συγκεκριμένους κύκλους (πολιτικούς και οικονομικούς) του εξωτερικού, εναντίον της Ελλάδος.

heraclion

HERAKLION Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα, 2002

Ο Charles Weber είναι ένας Ελβετός φωτογράφος που η σχέση του με την Ελλάδα είναι μακρά και στενή. Κρατάει πάνω από τρεις δεκαετίες, από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε και την αγάπησε, μέχρι σήμερα. Ο Charles Weber είναι απ’ αυτούς που πήραν την απόφαση να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος τη θεωρεί ως τη δεύτερη πατρίδα του. Έφυγε από την Ελβετία και σήμερα ζει και εργάζεται με τη σύζυγό του Kira, σ’ χωριό στο Ηράκλειο της Κρήτης, στον Άγιο Σύλλα.

MELODY, Σαλαμίνα, 1997

MELODY, Σαλαμίνα, 1997

Ποιος είναι όμως ο Charles Weber; Γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης. Ασχολήθηκε με τη φωτοδημοσιογραφία και εργάστηκε ως Λέκτορας Φωτογραφίας στο Κολλέγιο της Γενεύης. Έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις φωτογραφίες του.

garazo kriti

Γαράζο Κρήτη 1981

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Charles Weber με τίτλο Τα ΕλληνικάThe Greek Series.

Ειρήνη, 1989

Ειρήνη, 1989

Σ’ αυτήν την έκθεση ο Charles Weber εμπνέεται από ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και γενικότερα συνθέσεις της ελληνικής καθημερινότητας. Έτσι ένα απλό προσκυνητάρι που ίσως θα το προσπερνούσε κανείς αδιάφορα, για τον φωτογράφο αποτελεί σημείο αναφοράς. Οι εκατόν πενήντα περίπου φωτογραφίες που εκτίθενται χωρίζονται σε επτά ενότητες: Εικονοστάσια, Ναυάγια, Άνθρωποι και μηχανές, Άγιος Σύλλας, Ηράκλειο, Ομπρέλες και Νυχτερινά τοπία.

Ηράκλειο, 1996

Ηράκλειο, 1996

Μήπως η ομορφιά της ζωής κρύβεται στα απλά, ταπεινά και καθημερινά πράγματα; Μήπως υπάρχει, παρά τις δυσκολίες ακόμα και σήμερα ομορφιά, εκεί που ίσως δεν το περιμένουμε και είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αναδειχθεί; Στην συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας, αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Charles Weber.

Μόχλος, Κρήτη, 2008

Μόχλος, Κρήτη, 2008

Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης: “Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να «παίξει» με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο. Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Charles Weber μας παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της”.

Σούνιο 1982

Σούνιο 1982

Κατερίνα Χουζούρη