Κοίμηση Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Β. Τζέρπου

25 Φεβρουαρίου 2013

Μετά από πολύχρονη ασθένεια, εκοιμήθη, σήμερα το πρωί το πρωΐ, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013,  ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Β. Τζέρπος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Papadimitris2 001

Ο μακαριστός π. Δημήτριος υπήρξε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της «Λειτουργικής» και κατέστη ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους λειτουργιολόγους. Με το λόγο του και τα γραπτά του παιδαγώγησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της χώρας σε πλείστα όσα λειτουργικά και ευρύτερα θεολογικά ζητήματα, αναβαπτίζοντάς το στα νάματα της Ορθόδοξης Λατρείας.
Γεννήθηκε το 1946 στα Κούρεντα Ιωαννίνων, αποφοίτησε με «Άριστα» από το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων και στη συνέχεια από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε, κατόπιν, επί τετραετία μεταπτυχιακές σπουδές Λειτουργικής στο Λειτουργικό Ινστιτούτο των Τρεβήρων (Trier) Γερμανίας, όπου έλαβε δίπλωμα ειδικεύσεως με βαθμό Summa cum laude, στο Λειτουργικό Ινστιτούτο των Παρισίων (CNLP) και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έφερε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και ήταν αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα ως εφημέριος στον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης (Αρχιεπισκοπή Αθηνών), διετέλεσε επί πολλά έτη επιμελητής των λειτουργικών εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας, ενώ εξακολουθούσε να αποτελεί μέλος πολλών σχετικών Συνοδικών Επιτροπών.

Για τη συμβολή του στην προαγωγή των λειτουργικών σπουδών και γενικά της λειτουργικής ζωής στην Ελλάδα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του απένειμε τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου». Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιον Α  Τάξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την συνεισφορά του στην επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου.

Ο π. Δημήτριος υπήρξε έγγαμος, με σύζυγο την Πολυτίμη Κατσίκα -Τζέρπου και πατέρας πέντε τέκνων. Μάλιστα, ένα από τα τέκνα του, ο Βασίλειος, συνεργάζεται ως αρχισυντάκτης με την «Πεμπτουσία», στον τομέα της Θρησκείας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Τρίτη στις 12.30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης του ομωνύμου Δήμου.

Ευχόμαστε από καρδίας να είναι μακάρια η οδός που ακολουθεί σήμερα και η μνήμη του να παραμείνει αιωνία και άληστος, εμείς δε να έχουμε την ευχή του.