Τη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου, τιμά το Βυζαντινό Μουσείο

8 Φεβρουαρίου 2013

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απώλεια του Δημήτρη Κωνστάντιου, ο οποίος ήταν διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, από το 1999 έως το 2010. Το Μουσείο που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε δεν τον ξεχνά. Η Διευθύντρια του Μουσείου δρ. Αναστασία Λαζαρίδου με το προσωπικό, τιμούν τη μνήμη του την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Το Βυζαντινό Μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες του και θα προσφέρει ξεναγήσεις στην μόνιμη αλλά και στην περιοδική έκθεση, εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης, για να γνωρίσουν τα μυστικά της δουλειάς των συντηρητών του Μουσείου.

Το Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο

Συγκεκριμένα στις:

10:00 – 14:00 (ανά μια ώρα), θα γίνονται ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στην μόνιμη έκθεση,

12:00, θα γίνει ξενάγηση από την διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου δρ Αναστασία Λαζαρίου στην περιοδική έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία»,

10:00 και 12:00, θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της Ε’ και Στ’ Δημοτικού με θέμα «Βιβλία για δέσιμο». Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ιστορία της βιβλιοδεσίας από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με κατασκευαστικό εργαστήρι.

10:30 και 12:00, θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια και παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού με θέμα «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο». Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου το 1999. Ήταν κατά κοινή ομολογία, από τους πιο δημοφιλείς και δραστήριους αρχαιολόγους, στον οποίο οφείλεται η αναδιοργάνωση και μεταμόρφωση του Βυζαντινού Μουσείου. Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του, αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του μουσείου, διοργανώθηκαν εκθέσεις που απευθύνονταν στο ευρύ κοινό, ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, άνοιξαν οι αποθήκες του μουσείου και τα εργαστήριά του, οργανώθηκαν επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ξεκίνησαν νέες διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες.

Δημήτρης Κωνστάντιος

Δημήτρης Κωνστάντιος

Κυρίως όμως υπήρξε ένας άνθρωπος ανοιχτός και δημοκρατικός, που όχι μόνον ενέπνεε αλλά κυρίως στήριζε και πρόβαλε του συνεργάτες του και το προσωπικό του Μουσείου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός που μπορούν να μαρτυρήσουν πολλοί δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ: δεν επεδίωκε να δίνει συχνά συνεντεύξεις. Προτιμούσε κάθε φορά, να προτείνει κάποιον εργαζόμενο του μουσείου, μιλώντας πάντα με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν και υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο πιο κατάλληλος για να δώσει συνέντευξη!

Κατερίνα Χουζούρη