Χοροί της Κρήτης με τον Ψαραντώνη την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη

4 Φεβρουαρίου 2013

Στο πλαίσιο του Κύκλου Συναυλιών “Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού”, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει ο Μιχάλης Κουμπιός, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Badminton, η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, παρουσιάζει τους όλους τους Χορούς της Κρήτης, με τον Ψαραντώνη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Ο Ψαραντώνης

Ο Ψαραντώνης

Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης), ένας από τους πιο γνωστούς Κρητικούς λυράρηδες , έχει παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο και έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους. Είναι ξεχωριστή μορφή της Κρητικής παράδοσης, καθώς την έκανε γνωστή σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World’s First Global Musical Instruments Museum στο Φοίνιξ, της Αριζόνα των ΗΠΑ.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν επί σκηνής, όλοι οι χοροί της Κρήτης, από μία ομάδα χορευτών με κορυφαίους τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη. Οι δύο χορευτές κατάγονται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Από το 1994 διδάσκουν κρητικούς χορούς. Το 1998 ίδρυσαν την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2004 χόρεψαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα συνεχίζουν την επιτόπια έρευνα και καταγραφή χορών.

Ομάδα έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Ομάδα έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Οι χοροί της Κρήτης έτσι όπως χορεύονται σήμερα (μινωικές κινήσεις των χεριών, πυρρίχια βημάτα, εκφράσειςτου προσώπου του χορευτή), αποτελούν απόηχους των χορών των Κουρητών. Επίσης, οι περισσότεροι χοροί της κλασσικής ελληνικής αρχαιότητας, ανάγονται στην Κρήτη.

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Ποιοι είναι όμως οι πιο γνωστοί χοροί της Κρήτης;

Χανιώτικος συρτός, Πεντοζάλι, Ρόδο, Γιτσικιά, Ρεθεμνιώτικες κοντυλιές, Ρεθεμνιώτικη σούστα, Ρεμεμνιώτικα συρτά, Κουτσαμαδιανός, Αγιοβασιλειώτικες κοντυλιές, Πηδηχτός Μυλοποτάμου, Τριζάλης, Μικρό – μικράκι, Λαζότης, Αζανωμερίτης, Μαλεβιζιώτης, Ξενομπασάρης, Αγκαλιαστός, Πρινιώτης, Ζερβόδεξος, Ιεραπετρίτικος, Στειακός πηδηχτός, Καντιότα

Η Κρήτη είναι ακόμα και σήμερα μια από τις λίγες περιοχές της χώρας όπου ο χορός παραμένει ζωντανός, ως έκφραση της καθημερινής ζωής, ως επικοινωνία του χθες με το σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο ο χορός ο κρητικός, που κουβαλά αιώνες ιστορίας, γοητεύει και συγκινεί τον θεατή ακόμη κι αν δεν κατάγεται από την Κρήτη.

Κατερίνα Χουζούρη