«Βυζαντινός και Ανατολίτικος Πολιτισμός στην Κωνσταντινούπολη»

11 Νοεμβρίου 2013

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης εγκαινίασε μια σειρά διαλέξεων με θέμα: «Βυζαντινός κι Ανατολίτικος Πολιτισμός στην Κωνσταντινούπολη». Ομιλήτρια θα είναι η Παυλίνα Βαρναλίδου, καθηγήτρια τουρκικής γλώσσας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη του 2014, αρχίζοντας από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 και θα περιλαμβάνει επίσης μαθήματα τουρκικής γλώσσας.

peran

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης έχει γράψει ιστορία 20 χρόνων στην πόλη της Θεσσαλονίκης και επικεντρώνει το έργο του σε θέματα Πολιτισμού.

Κυριότερα έργα του είναι το άγαλμα του Μανώλη Ανδρόνικου, παρουσιάσεις πολιτιστικών ιδρυμάτων όπως του Τελλογλείου, του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Ζαππείου της Κωνσταντινούπολης, ομιλίες για το θέατρο από τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γρηγόρη Βαλτινο, αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ σαν μορφή της 7ης Τέχνης, παρουσιάσεις έργων Ελλήνων ποιητών, παρουσίαση Αρχιτεκτονικών έργων όπως τα κτίρια της EXPO 2010 στη Σαγκάη, Αναφορές στην ιστορία και τον πολιτισμό περιοχών όπως η Καππαδοκίας το Ιράν και Υδροδότηση του Ελληνικού χωριού Ισβοάρελε στην Ρουμανία ενώ βραβεύθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2012.                                      

Τα σεμινάρια θα εξελιχθούν πάνω στον άξονα: Κωνσταντινούπολη: Επτάλοφος-Πέραν, Βόσπορος-Πριγκηπόνησσα.

Α. Επτάλοφος (Εντός των Βυζαντινών Τειχών)

1) Ο 1ος Λόφος: Προς την πλευρά του ακρωτηρίου Σαραϊ Μπουρνού-Ακτή Προποντίδας (Θάλασσα Μαρμαρά). Τοπογραφία: Τα πρώτα μνημεία του Βυζαντίου και η ιστορία τους.  ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΜΕΓΑ ΠΑΛΑΤΙΟΝ, ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ και τα άλλα. Οθωμανική περίοδος : Παλάτι Τόπκαπι και το περίφημο Τέμενος του «Μπλέ Τζαμί» ή Σουλτάν Αχμέτ.

2) Ο 2ος Λόφος: Το Φόρουμ του Κωνσταντίνου με τη  Στήλη του Κωνσταντίνου Πλησίον της Κλειστής Αγοράς (Καπαλί Τσαρσί).

3) Οι Λόφοι 3ος, 4ος και 5ος  Προς την πλευρά του Κερατίου.

α) Στον 3ο  Λόφο: βρίσκονταν τα δημόσια κτίρια  των Βυζαντινών. Οθωμανική περίοδος:  υψώνονται τα τεμένη Μπέγιαζίτ καί Σουλεϊμανιγέ, και τα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου της Πόλης.

β) Στον 4ο Λόφο: Η Βασιλική των Αγίων Αποστόλων, όπου και οι τάφοι των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Εκεί μεταφέρθηκε  το Πατριαρχείο μετά από την Αγία Σοφία). Σήμερα στη θέση της βρίσκεται το Τέμενος του Φατίχ (δηλ.του Πορθητού).

γ) Στον 5ο Λόφο: Όπου και η Μονή της Παμμακαρίστου. Εκει  μεταφέρθηκε στη συνέχεια το Πατριαρχείο. Στη θέση της σήμερα βρίσκεται τό Τέμενος Φετχιγέ (δηλ. της Αλώσεως)]. Προς την πλευρά (πλαγιά) του Κερατίου το ιστορικό Φανάρι με την Μεγάλη του Γένους Σχολή, καί στους πρόποδές του το Οικουμενικό Πατριαρχείου

4) Ο 6ος Λόφος : Το υψηλότερο σημείο από τους επτά λόφους, (πρός την πλευρά του Κερατίου).  Εδώ  βρίσκεται ο ναός  και τα  Βυζαντινά Ανάκτορα των Βλαχερνών.

5) Ο 7ος Λόφος Προς την πλευρά του Μαρμαρά: Περιοχή των Υψωμαθείων και του Γεντί-Κουλέ.

6) Συνοικία Κούμκαπι -Κοντοσκἀλι: Τα θαλάσσια τείχη  προς την πλευρά της Προποντίδας,  όπου και ο Λιμένας των Βυζαντινών.

7) Γειτονιές της Επταλόφου

Β. Το Πέραν (Ο απέναντι, εκτός των τειχών, λόφος): 

1. Ο Γαλατάς
2. Το Πέραν
3.Το Ταρλάμπασι
4.Τα Ταταύλα (Κουρτουλούς)

Γ. Οι μη μουσουλμάνοι κάτοικοι της Πόλης

1.Οι Έλληνες-Ρωμιοί της Πόλης : Παρελθόν-παρόν-μέλλον
2.Οι Αρμένιοι της Πόλης
3.Οι Εβραίοι της Πόλης
4.Οι άλλες μειονότητες

Δ. Ο Βόσπορος και τα νησιά: Κάτοικοι-Ιστορία-Πολιτισμός.

1. Ο Βόσπορος.

α) Η Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
β) Η Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου.

2. Τα Πριγκηπόννησα

α) Πρώτη
β) Αντιγόνη
γ) Χάλκη
δ) Πρίγκηπος

Βασίλειος Χάδος