Μικρό ηλεκτρικό όχημα πολλαπλής χρήσης

6 Νοεμβρίου 2013

Honda Micro Commuter Prototype_UP

Το Micro Commuter Prototype είναι ένα μικρό ηλεκτροκίνητο πειραματικό όχημα που εξέλιξε και δοκιμάζει την περίοδο αυτή η Honda, σε συνεργασία με τις αρχές της ιαπωνικής πόλης Saitama  και το Υπουργείο Χωροταξίας-Μεταφορών της Ιαπωνίας. Το όχημα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές L-7, δηλαδή κατατάσσεται σε μια κατηγορία μοτοσικλετών, καθώς ζυγίζει λιγότερο από 400 kg (χωρίς τη μπαταρία) και έχει ισχύ έως 15 kW.

Η Honda σε συνεργασία με τις αρχές της πόλης μέσω αυτού του προγράμματος δοκιμών που θα πραγματοποιηθούν εντός της πόλης Saitama, θα μελετήσουν τρόπους για τη χρήση μεταφορικών μέσων μικρού μεγέθους, στα πλαίσια ενός κοινωνικού προγράμματος το οποίο έχει σαν στόχο του την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν στον τομέα των μετακινήσεων σε αστικά κέντρα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δοκιμών θα μελετηθεί η χρήση του μικρού ηλεκτρικού οχήματος τόσο για τις μετακινήσεις σε μικρές αποστάσεις ηλικιωμένων ανθρώπων καθώς επίσης η ανταλλαγή αυτοκινήτου (car-sharing) για τη μετακίνηση στην πόλη και για εμπορικούς σκοπούς. Παράλληλα θα αξιολογηθεί η χρήση των μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από οικογένειες με μικρά παιδιά. Επιπλέον, σε συνεργασία με το E-Kizuna prozect*, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χρήση του Honda Smart Home System (HSHS), θα αξιολογηθεί η αξία της χρήσης των μπαταριών ενός μικρού ηλεκτροκίνητου οχήματος για οικιακή χρήση.

Το Honda Micro Commuter Prototype β είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μικρού μεγέθους κατάλληλο για μετακινήσει μέσα σε αστικά κέντρα. Χάρη στην Πλατφόρμα Μεταβλητής Σχεδίασης, εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας και η μονάδα ελέγχου τοποθετήθηκαν κάτω από το πάτωμα και στο πίσω τμήμα ώστε να είναι συγκεντρωμένα σε μικρό χώρο. Έτσι ήταν ευκολότερη η εξέλιξη και δημιουργία οχήματος κατάλληλου για διάφορες χρήσεις και ανάγκες πελατών – σε σχέση με τα όσα κυκλοφορούν. Για τις ανάγκες των δοκιμών η Honda θα παραχωρήσει ένα όχημα όπου μπορεί να φιλοξενηθεί ο οδηγός και δύο παιδιά**.

Variable_Design_Platform

Σχηματική απεικόνιση της πλατφόρμας μεταβλητής σχεδίασης του Honda Micro Commuter Prototype

*Το E-KIZUNA Project το διαχειρίζεται η πόλη Saitama σε συνεργασία με αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη. Το project στόχο έχει την καταπολέμηση της παγκόσμιας θερμότητας και τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας χαμηλών επιπέδων άνθρακα μέσω της διάδοσης των ηλεκτρικών οχημάτων. (Στα Ιαπωνικά, kizuna είναι οι δεσμοί που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους).

**Αλλάζοντας το πίσω κάθισμα μπορεί να φιλοξενήσει τον οδηγό και 2 παιδιά