«Χριστού την Γένναν άσωμεν τέχνας κατεργαζόμενοι»

13 Δεκεμβρίου 2013

Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2, εκδήλωση με θέμα «Χριστού την Γένναν άσωμεν, τέχνας κατεργαζόμενοι». Συμπράττουν η παραδοσιακή χορωδία και η φοιτητική θεατρική ομάδα (τμήμα Αγγλικών) της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο ψαλτικός χορός του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, η νεανική χορωδία Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριάς και ο βυζαντινός χορός «Φιλαθωνίται».

xristoygenna

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα. Το επίκεντρο της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση του «Χριστουγεννιάτικου Ορατορίου» του π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη, καθηγητή μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης  για σολίστα, αφηγητή-ευαγγελιστή, ψαλτικό χορό, με συνοδεία νυκτών και πνευστών οργάνων μια σύνθεση εμπνευσμένη από την Ελληνική Εκκλησιαστική μουσική παράδοση.

Στην εκδήλωση επίσης θα ψαλεί η μελοποίηση αποσπάσματος του κοντακίου του Αγίου Ρωμανού του μελωδού και θα γίνει η παρουσίαση του νέου ψηφιακού δίσκου της Νεανικής Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς με τίτλο Καλανδρινή Οκταηχία. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά του π. Θεοδώρου με κάλαντα εμπνευσμένα από τους οκτώ ήχους της ελληνικής παράδοσης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Φοιτητική Θεατρική Ομάδα (Τμήμα Αγγλικών)  της Α.Ε.Α.Θ.

Βασίλειος Χάδος