ΑΝΑΛΕΚΤΑ τ. 17 – Ο χρόνος και οι μήνες: από το ημερολόγιο στη ζωή των ανθρώπων.

2 Ιανουαρίου 2014

 analekta-mhnes

Πολυδιάστατο το τέλος της χρονιάς – κάθε χρονιάς.  Από τη μια ο απολογισμός, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, από την άλλη η προσμονή του καινούριου, που έρχεται φορτωμένο με νέους στόχους και αναπόφευκτα με νέα προβλήματα. Στο φόντο του χαρμόσυνου μηνύματος των μεγάλων εορτών του Δεκεμβρίου, κατά κύριο λόγο των Χριστουγέννων, γεμίζουμε τις ψυχές μας με ελπίδα και γυρίζουμε σελίδα στο ημερολόγιο, διαμορφώνοντας ήδη έναν πρώτο προγραμματισμό για το νέο έτος.

Διαβάστε εδώ το νέο τεύχος των ΑΝΑΛΕΚΤΩΝ:

 https://www.pemptousia.gr/analekta_issues/mhnes-simopoulos/index.html

Γνωρίζοντας προ πολλού πόσο σχετικός είναι ο χρόνος, αφού ο μεγάλος Αϊνστάιν φρόντισε να διατυπώσει με μαθηματικές εξισώσεις την «ελαστικότητα» του χρόνου, δενόμαστε σε ένα απόλυτο ημερολόγιο, το οποίο οι Αστρονόμοι έχουν επίσης προ πολλού καταδείξει ότι δεν είναι απόλυτα σωστό, αφού κάθε 4.000 χρόνια χάνει μία ημέρα. Ένα μικρό, ελάχιστο λάθος που αφορά ένα ανθρώπινο δημιούργημα, το ημερολόγιο. Που επειδή ακριβώς είναι ανθρώπινη επινόηση δεν μπορεί να είναι 100% τέλειο, αλλά μας βοηθά, από την άλλη, με τρόπο μοναδικό στην οργάνωση της ζωής μας.

Το 2014 βρίσκει την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ να έχει ολοκληρώσει την ανάρτηση μιας σειράς άρθρων ενός διαπρεπούς επιστήμονα, του διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου, του κ. Διονύση Σιμόπουλου. Τα άρθρα αυτά, που αποτελούν και την ύλη του νέου τεύχους των ΑΝΑΛΕΚΤΩΝ, προσεγγίζουν με ένα εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο την έννοια του ημερολογίου, παρουσιάζοντας, μήνα με το μήνα, τα γεγονότα που σηματοδοτούν τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Η αστρονομία συναντά τη θρησκεία και την παράδοση, οι κλιματικές αλλαγές τη γεωργία, με άλλα λόγια, ο Πολιτισμός συναντά τις Επιστήμες και τη Θρησκεία! Μια προσέγγιση που επιτρέπει και στους μη ειδικούς να έρθουν σε επαφή με την επιστημονική γνώση, ανταποκρινόμενη με τον καλύτερο τρόπο στο χαρακτήρα της ιστοσελίδας μας.

Σε μας δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε τον κ. Σιμόπουλο για την ευγενική του προσφορά και να ευχηθούμε σε όλους εσάς καλή ανάγνωση και –φυσικά- καλή χρονιά!