Προσκύνημα στον ιστορικό ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης

25 Νοεμβρίου 2014

Την μνήμη της πανσόφου Αγίας Αικατερίνης εόρτασε ο ομώνυμος ιερός ναός της Άνω Πόλεως Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.Αφ΄ εσπέρας τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού κατά τη διάρκεια του οποίου ακούστηκαν τα περίφημα τροπάρια  της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου για την απόδοση της και το πρωί κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στους χορούς των ψαλτών προΐστατο ο Άρχων Ά Δομέστικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μιλτιάδης Παπάς, ο οποίος απέδωσε κατά το πατριαρχικό ύφος  τα ψαλτέα μέλη.

ag.aikaterini14

Συγκίνηση προκαλεί ο περικαλλής ναός της Αγίας Αικατερίνης με την  αρχιτεκτονική-μορφολογική του δομή και τις σωζώμενες τοιχογραφίες του εσωτερικού του, που είχαν σοβατιστεί από τους Τούρκους όταν μετέτρεψαν το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) με το όνομα «Γιακούπ-πασά τζαμί». Η Αγία Αικατερίνη είναι κτίσμα του 13ου αιώνα, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ναό των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Από το γεγονός αυτό οι ερευνητές εξάγουν το συμπέρασμα πως η ύπαρξη των μνημείων αυτών με κοινά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά αποδεικνύει ότι από τον 11ο και ως το 14ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν ντόπιοι έμπειροι τεχνίτες για την ανέγερση ναών, οι οποίοι κληροδότησαν την τέχνη τους και στους επόμενους τεχνίτες της τουρκοκρατίας.

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης αν και κρυμμένος ανάμεσα στις πολυκατοικίες αποτελεί βυζαντινή αρχιτεκτονική κληρονομιά για την πόλη της Θεσσαλονίκης και σημείο της διαχρονικής λατρευτικής ζωής της Άνω Πόλεως.

Στιγμές από τον πανηγυρικό εσπερινό:

ag.aikaterini1 ag.aikaterini11

ag.aikaterini33

ag.aikaterini8

ag.aikaterini5

ag.aikaterini18 ag.aikaterini12

ag.aikaterini2 ag.aikaterini13 ag.aikaterini9 ag.aikaterini16 ag.aikaterini10 ag.aikaterini17 ag.aikaterini4ag.aikaterini3ag.aikaterini7