389,2 km/h με ηλεκτρική μοτοσικλέτα!

1 Ιανουαρίου 2015

Killajoule_UP

Με ένα τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα που επισήμως χαρακτηρίζεται ως μοτοσικλέτα με καλάθι (sidecar) μια 33χρονη μηχανολόγος-μηχανικός κατέρριψε το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά με οχήματα τέτοιου είδους.

Το όνομα αυτού KillaJoule και οι συνειρμοί προφανείς: πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα και εκείνο που δεν είναι προφανές είναι ότι το συγκεκριμένο τρίτροχο είναι ιδιοκατασκευή – έργο της νεαράς και πολλά υποσχόμενης υπ. Διδάκτορος Μηχανολογίας, Eva Håkansson που έφτασε στο σημείο να καταρρίψει μια σειρά ρεκόρ με τη βοήθεια του συζύγου της, Bill Dube.

KillaJoule_04

Φωτ.: Phil_Hawkins

Το KillaJoule λοιπόν, στη γνωστή «πίστα» (πρόκειται για έρημο) του Bonneville των ΗΠΑ, κατάφερε να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 241,901 mph (389,219 km/h) έχοντας μέσο όρο των δύο κατευθύνσεων 240,726 mph (387.328 km/h). To προηγούμενο ρεκόρ (224.201 mph) κατείχε John Stege, με όχημα όμως που διέθετε μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) και όχι ηλεκτροκινητήρα.

KillaJoule_05

Φωτ.: Anthony Olway

Γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει τις δυνατότητες των ηλεκτροκινητήρων και σε επίπεδο επιδόσεων και όπως η ίδια η Eva λέει “Ο κύριος στόχος μας με αυτήν τη λεία και εντυπωσιακή μοτοσικλέτα των 500 ίππων, ήταν να δείξουμε ότι η φιλικότητα προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ανία και αργοπορία…»

  • Ταχύτερη ηλεκτρική μοτοσικλέτα παγκοσμίως
  • Ταχύτερη μοτοσικλέτα με καλάθι στον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσικλετών με ΜΕΚ)
  • Ταχύτερη γυναίκα με μοτοσικλέτα στον κόσμο

Πρόκειται βέβαια για ιστορικό γεγονός, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον αιώνα που ένα ηλεκτροκίνητο όχημα εκθρονίζει από τη θέση του ανταγωνιστικό όχημα με θερμικό κινητήρα. Η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν το 1899 όταν ταχύτερο αυτοκίνητο του κόσμου αναδεικνυόταν το ηλεκτρικό “La Jamais Contente” με οδηγό του τον Camille Jenatzy.

Το ρεκόρ του KillaJoule δεν απέχει πολύ από τις επιδόσεις του ταχύτερου ηλεκτρικού οχήματος στον κόσμο, του Buckeye Bullet που κατέχει το ρεκόρ ταχύτητας ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις ΗΠΑ U.S. με 314,958 mph (506,876 km/h), και το διεθνές ρεκόρ ταχύτητας με 271,737 mph (437,318 km/h).

KillaJoule_X-ray_2014

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Μπαταρίες: Ειδικός τύπος ιόντων λιθίου (Li-ion Nano-Phosphate) της εταιρίας Α123 Systems, 375 V, 10 kWh
Ηλεκτροκινητήρας: EVO Electric AFM-240, 500 hp
Φρένα: Δισκόφρενα εμπρός – πίσω και επιπλέον δύο αλεξίπτωτα από κέβλαρ για ενίσχυση της επιβράδυνσης
Πλαίσιο: Σωληνωτό από κράμα χάλυβα με χρώμιο και μολυβδένιο (Chrome Moly Steel)
Αμάξωμα: Από υαλονήματα και αλουμίνιο
Διαστάσεις (Μ x Π x Υ): 5,6 x 0,53 x 0,96 m
Βάρος: 700 kg (μαζί με την οδηγό)