Με ελληνικό σινεμά στο πρώτο ρόλο το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11 Νοεμβρίου 2015

Με αμείωτο ενδιαφέρον το σινεφίλ κοινό δίνει το παρόν στη δεκαήμερη γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου, στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που διεξάγεται από 6 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 200 ταινίες από 53 χώρες. Τα κύρια θέματα που απασχολούν τους κινηματογραφιστές είναι η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η μετανάστευση, η θέση της γυναίκας.

sinefil2

Το 56ο Φεστιβάλ τιμούν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά: ο οραματιστής γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin) και ο ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ (Mircea Daneliuc), το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.

Ξεχωριστή θέση για 56η χρονιά κατέχει το ελληνικό σινεμά με 20 ταινίες μεγάλου μήκους 14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόμη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο του αφιερώματος «70 Χρόνια Ελληνικό Animation», το οποίο αποτυπώνει διαχρονικά το αγαπημένο κινηματογραφικό είδος.

Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015, σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Να σημειώσουμε τέλος ότι τα γνωστά τμήματα του Φεστιβάλ είναι: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, ενώ διοργανώνονται αφιερώματα στον Αρνό Ντεπλεσέν, καθώς και στο νέο αυστριακό σινεμά. Στις Ειδικές Προβολές, μεταξύ άλλων, θα προβληθεί Ο Γιος του Σαούλ του Λάσλο Νέμες, καθώς και το Ταξί από την Τεχεράνη που γύρισε κρυφά ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο έχει απαγορευτεί από την Τεχεράνη να γυρίζει ταινίες.

Για λεπτομέρειες βλέπε εδώ