Ήρθε στο φως, νεκροταφείο των Φιλισταίων

21 Ιουλίου 2016

Διακόσιοι περίπου σκελετοί (χρονολογούνται μεταξύ 11ου και 8ου αιώνα π.Χ.)[1], οι οποίοι ανήκουν στον αρχαίο λαό των Φιλισταίων και κτερίσματα, έχουν ανακαλυφθεί εδώ και τρία χρόνια από τα  επιστημονικά συνεργεία που εργάζονται στο Ασκελόν[2] του Ισραήλ. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας (για να προστατευθεί ο συγκεκριμένος χώρος και να αποφευχθούν λεηλασίες) και ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ημέρες.

FILISTAIOI

Πρόκειται για το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων που ανακαλύπτεται και οι επιστήμονες προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν (από τα ευρήματα) περισσότερες πληροφορίες, για την καταγωγή αυτού του αρχαίου λαού.  Μια σειρά από εξετάσεις DNA και άλλες αναμένεται να αποκρυπτογραφήσουν το παρελθόν.

Οι Φιλισταίοι ήταν ένας από τους Λαούς της θάλασσας και  κατοικούσαν στη γη της Παλαιστίνης. Περίπου το 1180 π.Χ, κυριάρχησαν στην περιοχή της Χαναάν. Από την Παλαιά Διαθήκη,[3]  μαθαίνουμε για τις συγκρούσεις τους με τους Ισραηλίτες. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι Φιλισταίοι συνδέονται με τους Έλληνες, καθώς υπάρχουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες προέρχονται από την Αρχαία Κρήτη, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, στην οποία εκείνη την εποχή κατοικούσαν ελληνικά φύλα.

Κατερίνα Χουζούρη

[1] Στη διαπίστωση αυτή έφθασαν οι αρχαιολόγοι , αφού εφάρμοσαν μέθοδο χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα

[2] Το Ασκελόν ήταν μία από τις πέντε πρωτεύουσες των Φιλισταίων

[3] Αξίζει να σημειωθεί ότι π.χ. ο Γολιάθ ήταν Φιλισταίος