Είναι αποτελεσματικά τα Antivirus;

22 Ιανουαρίου 2017

Computer security concept. Virus in program code

Υπάρχουν ακόμη πολλοί που πιστεύουν ότι οι Antivirus λύσεις είναι απαραίτητες για κάθε χρήστη υπολογιστή, αλλά ο ανώτερος μηχανικός ασφαλείας της Google ο Darren Bilby σίγουρα δεν είναι ένας από αυτούς. Μιλώντας στο Kiwicon συνέδριο hacking, ο Bilby ο οποίος είναι διευθυντικό στέλεχος του τμήματος ασφάλειας της Google, είπε δυνατά και καθαρά: “οι εφαρμογές antivirus είναι απλώς αναποτελεσματικές και η παγκόσμια ασφάλεια θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της σε πράγματα που μπορούν να κάνουν την διαφορά”.

«Παρακαλώ όχι άλλη μαγεία» είπε αυτολεξεί. «Πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν σε αυτά τα πράγματα αφού τους έχουμε δείξει ότι δεν λειτουργούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι λύσεις antivirus δεν είναι τίποτε περισσότερο από αναποτελεσματική μαγεία που οι περισσότεροι διαχειριστές τις εγκαθιστούν μόνο και μόνο επειδή πρέπει και όχι επειδή είναι αποτελεσματικές.

Ο μηχανικός της Google ζητά τελικά από τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας και χάκερ να επικεντρωθούν σε πράγματα που είναι πιο σημαντικά όπως τα συστήματα ανίχνευσης εισβολής που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να προστατεύσουν τους χρήστες ακόμη και αν έχουν πρόσβαση σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή έχουν ανοιχτά σε κίνδυνο έγγραφα.

Ο Bilby εξηγεί επίσης ότι οι περισσότερες εταιρείες κατηγορούν τους χρήστες για το ότι βάζουν τους υπολογιστές τους σε κίνδυνο, επειδή κάνουν κλικ σε συνδέσμους και αρχεία που έχουν μολυνθεί αλλά στην πραγματικότητα η ασφάλεια των συστημάτων αυτών δεν είναι αρκετά καλή για να τους προστατεύσει, και αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο οι μηχανικοί της ασφάλειας θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μέλλον.

Ενώ οι απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των λύσεων antivirus διίστανται ακόμη, οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο μέρες αφού η εταιρεία Kaspersky με έδρα την Ρωσία ξεκίνησε πόλεμο εναντίον της Microsoft κάνοντας την προσπάθεια να πείσει τους χρήστες να εγκαταλείψουν τα λογισμικά ασφαλείας τρίτων και να στραφούν προς τις δικές τους Windows Defender. Η Kaspersky έχει ήδη λάβει την υποστήριξη από άλλους προμηθευτές ασφαλείας, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Microsoft παίζει βρώμικο παιχνίδι με το Windows Defender, καλώντας τις ευρωπαϊκές αρχές να εξετάσουν αυτή την πρακτική και να αποφασίσουν εάν επηρεάζουν ή όχι τον ανταγωνισμό.

Πηγή: secnews.gr