Παρουσίαση του έργου του Pedro Bádenas de la Peña (5/12/2017)

4 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ισπανο-ελληνικός Μορφωτικός Σύνδεσμος, η Εταιρεία Συγγραφέων, οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Κάδιθ, το Ίδρυμα Bibioteca de Literatura Universal και η Στοά του Βιβλίου πραγματοποιούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 7 :30 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου), την παρουσίαση των βιβλίων του Pedro Badenas de la Pena Έτσι σοφός που έγινες (Συναγωγή μελετών) Cavafis, Poesía completa και Selección de prosas.

Για τα βιβλία και για τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι:

Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός

Γιώργος Χουλιάρας, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

Eusebi Ayensa, Πρόεδρος του Ισπανου-ελληνικού Μορφωτικού Σύνδεσμου

Στο τέλος της εκδήλωσης ο τροβαδούρος Josep Tero θα τραγουδήσει δύο ποιήματα του Καβάφη στα καταλανικά μελοποιημένα από τον ίδιο.

Ο Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων που τιμήθηκε με το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας το 2014 και γνωστός στη χώρα μας από τη θητεία του ως διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες και ως μορφωτικού ακόλουθου της Ισπανίας στην Ελλάδα, καθηγητής στο Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της χώρας του και ειδικός σε θέματα βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης της Ισπανίας το 1994 για τη μετάφραση του μεσαιωνικού μυθιστορήματος Βαρλάαμ και Ιωάσαφ, ενώ έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα ποιητικά Άπαντα του Καβάφη και επιλογή από πεζά κείμενά του, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο και άλλους σύγχρονους δημιουργούς, αλλά και κλασικούς, όπως ο Αισχύλος, ο Πίνδαρος και ο Αίσωπος. Συνέβαλε, επίσης, στη σπουδή της ελληνικής γραμματείας με την ίδρυση του περιοδικού Eρύθεια και άλλες εκδοτικές πρωτοβουλίες.